Mięczaki te są obok ryb, zjadanych w Wigilię niemal przez wszystkich Włochów, jednym z głównych składników wieczerzy.

Krajowa federacja rybaków podkreśla, że małże są bardzo ważnym elementem właściwej diety, ponieważ są bogate w witaminę A, fosfor, potas i proteiny, niezbędne dla dobrego funkcjonowania układu odpornościowego. Zauważa się, że służą także włoskiej gospodarce. Co roku na rynek trafia ich 60 tysięcy ton, co sprawia, że Włochy są ich pierwszym producentem w Europie i drugim na świecie.

Federacja przypomina, że zanim małże trafiają do sprzedaży, przechodzą liczne skrupulatne kontrole, które zapewniają absolutne bezpieczeństwo tego produktu na rynku pod warunkiem, że sprzedawane są legalnie. Jedyna rada kierowana do konsumentów jest taka, by kupowali wyłącznie produkt z etykietką gwarancji jakości i wyszczególnionym miejscem połowu.

Najpopularniejszym pierwszym daniem wigilijnym, poprzedzającym rybę, są spaghetti z małżami, czyli spaghetti alle vongole.

Reklama

Analizy rynku wskazują także na wzrost konsumpcji dań z tradycyjnych ryb. W tym roku wzrośnie ona według prognoz o 5 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym, wypierając przede wszystkim sushi, swego czasu także modne także w czasie świąt.(PAP)