Z badania opublikowanego przez Hiszpańskie Obserwatorium Rynku Wina (OEMV) wynika, że w ub.r. na jednego mieszkańca tego kraju przypadało średnio 21 litrów wypitego wina rocznie. Oznacza to zwiększenie spożycia o 1,5 proc. wobec 2015 r.

Zdaniem dyrektora OEMV Rafaela del Reya, pierwszy od dekady lat 70. wzrost spożycia wina na rynku wewnętrznym ma związek m.in. z poprawą sytuacji gospodarczej w Hiszpanii, a także poszerzaniem oferty tego trunku.

"Od około 40 lat notowaliśmy spadek wolumenu wina wypijanego przez statystycznego Hiszpana. To paradoks, bo przecież jesteśmy znaczącym na świecie producentem wina. Dopiero w zeszłym tym roku udało się zatrzymać ten stopniowy spadek z około 40 litrów rocznie na osobę w latach 70. do poziomu 21 litrów” - powiedział del Rey.

Tymczasem eksperci wskazują na inne czynniki stymulujące popyt na wino na hiszpańskim rynku. Daniel Roman, znawca win z madryckiej spółki Maracuya zajmującego się dystrybucją alkoholu, wskazał na rosnącą liczbę wydarzeń gastronomicznych w tym kraju oraz poszerzenie kanałów dystrybucji trunków.

Reklama

“Z roku na rok przybywa klientów kupujących wino za pośrednictwem internetu. Rośnie też popyt na wina, które dotychczas stanowiły margines sprzedaży, np. wina ekologiczne, wyrabiane w sposób tradycyjny lub bez dodatków substancji pochodzenia zwierzęcego” - powiedział PAP Daniel Roman.

Z kolei madrycka menedżer w branży alkoholowej Rosi Cruz wskazała, że statystyki dotyczące spożycia wina w Hiszpanii mogą zawierać “czynnik zewnętrzny”.

"W danych odnoszących się do spożycia wina na rynku wewnętrznym w Hiszpanii z pewnością uwzględniane są butelki wina wypitego przez odwiedzających nasz kraj turystów. Ich liczba w ostatnim czasie znacząco rośnie w związku z zagrożeniem terrorystycznym w dotychczas popularnych kierunkach, takich jak Francja lub Turcja” - powiedziała PAP Rosi Cruz.

Hiszpania pod względem spożycia wina na rynku wewnętrznym znacznie odbiega od krajów południa Europy, w których wytwarzany jest ten trunek. W Chorwacji i na Słowenii roczne spożycie oscyluje wokół 44 litrów na osobę, we Francji – 42,5 l, a w Portugalii i we Włoszech odpowiednio 41,7 l i 33 l. Najwięcej wina na osobę spożywa się w Watykanie – 53,8 l - wynika ze statystyk.

Marcin Zatyka (PAP)