"Kiełbasa biała parzona wielkopolska to kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek" - podała Komisja Europejska. Jej popularność - jak informuje KE - wzrosła w ostatnich latach i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym. Może być podawana smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub grillowana. W Wielkopolsce kiełbasa biała parzona wielkopolska serwowana jest w żurku.

W UE produkty rolne o charakterystycznych cechach dla danego regionu Europy, wytwarzane w tradycyjny sposób podlegają specjalnej ochronie. Wśród polskich produktów są m.in takie, jak kiełbasa lisiecka, miód kurpiowski czy ser koryciński. W praktyce działa to w ten sposób, że nazwa produktu, który objęty został systemem oznaczeń geograficznych, nie może być używana przez producentów spoza danego regionu Europy.

Unijny rynek produktów regionalnych jest wart 54,3 mld euro i odpowiada za 15 proc. unijnego eksportu produktów spożywczych i napojów. Lista chroniona zawiera 3300 produktów wytwarzanych w państwach członkowskich i 1250 poza terytorium UE. (PAP)