Na świecie może zabraknąć żywności o wiele wcześniej, niż się powszechnie sądzi.

Do 2027 roku deficyt kalorii na świecie wyniesie 214 bln – twierdzi Sara Menker, założycielka i dyrektor generalny firmy Gro Intelligence, która zajmuje się przetwarzaniem danych z branży rolniczej. Innymi słowy – już za 10 lat nie będziemy mieli wystarczająco żywności, by wykarmić planetę - pisze Quartz.

Już od dawna wiadomo, że możemy osiągnąć punkt, w którym potrzeby żywnościowe ludności świata będą wyższe, niż możliwości ich zaspokojenia. Do 2050 roku światowa populacja ma liczyć według prognoz 9,1 mld osób, a Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia (FAO) przewiduje, że w tym czasie świat będzie musiał produkować o 70 proc. więcej żywności niż obecnie, by wyżywić ludzkość. Data ta jest zazwyczaj przywoływana przez organizacje takie jak FAO i Oxfam jako moment, w którym na świecie zabraknie żywności.

Menker zwraca uwagę, że obawy ekspertów koncentrują się na wielkości i masie żywności, a nie biorą pod uwagę jej wartości odżywczych. – Dlaczego patrzymy na żywność w kategoriach masy? Bo to jest łatwe. Ale najważniejsza w żywności jest jej wartość odżywcza. Nie wszystka wytworzona żywność jest taka sama, nawet jeśli waży tyle samo – mówi Menker.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę jakość żywności produkowanej na świecie, to okaże się, że sytuacja wygląda jeszcze gorzej. Poza tym wzrost populacji oraz wzrost gospodarczy w Chinach, Indiach i afrykańskich krajach dodatkowo zaostrzą niedobory, bowiem będą one coraz większymi importerami netto żywności. Zdaniem Merkel już w 2023 roku nie będziemy w stanie zaspokoić potrzeb żywnościowych rosnącej populacji.

Reklama

Sytuacja pogarsza się bardzo szybko. Do 2023 roku zmieni się do tego stopnia, że nawet jeśli cała nadwyżka produkowanej żywności w Europie oraz Ameryce Płn. i Płd. będzie eksportowana do Chin, Indii i Afryki, to okaże się, że ciągle jest to za mało. Trzy lata później niedobór kalorii wyniesie do 214 bln. Przekłada się to na 379 mld hamburgerów Big Mac, czyli więcej, niż wyprodukował McDonald’s od początku swojego istnienia.

>>> Polecamy: Tajemnica sukcesu KFC rozwiązana?