Ruszyła karuzela nazwisk kandydatów na stanowisko wiceministra finansów odpowiedzialnego za budżet. Pierwsze to Sebastian Skuza, obecny wiceminister nauki.

Po objęciu przez Teresę Czerwińską funkcji ministra finansów na stanowisku wiceministra zajmującego się budżetem w naturalny sposób powstał wakat.

Teoretycznie nowa minister mogłaby łączyć obie funkcje, ale w praktyce byłoby to bardzo trudne. Dlatego bardziej prawdopodobne jest, że ktoś po niej przejmie sprawy budżetowe. Według naszych nieoficjalnych informacji z rządu rozważana jest kandydatura Sebastiana Skuzy, podsekretarza stanu w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego. W ten sposób powtórzono by wariant z czerwca ubiegłego roku, kiedy to właśnie Teresa Czerwińska, ówczesna wiceminister nauki, objęła tekę wiceministra MF odpowiedzialnego za budżet po Hannie Majszczyk.

Skuza już pracował w MF na stanowisku zastępcy dyrektora Departamentu Rozwoju Rynku Finansowego. Zawodowo zajmuje się instytucjami finansowymi, od 2007 roku był związany z Bankiem Gospodarstwa Krajowego, gdzie był członkiem rady nadzorczej, a następnie dyrektorem zarządzającym i szefem Bura Zgodności.

Oficjalnie Ministerstwo Finansów na razie nie ma nic do powiedzenia w tej sprawie.

- Ten temat nie był jeszcze omawiany - mówi Łukasz Świerżewski, rzecznik resortu.

>>> Czytaj też: Drużyna Morawieckiego musi szybko ruszać do boju. Oto największe wyzwania dla rządu