Sporządzony przez Unię Europejską i agendy ONZ raport "Sieci Informacji o Bezpieczeństwie Żywnościowym" zaprezentowano w rzymskiej siedzibie Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

W analizie danych z 2017 roku podkreślono, że do pogorszenia sytuacji po dekadach działań, które doprowadziły do ograniczenia zjawiska głodu, przyczyniły się ostatnio kolejne konflikty zbrojne oraz zmiany klimatyczne i ekstremalne zjawiska pogodowe, a także towarzyszący im wzrost cen żywności. Liczba osób dotkniętych ciężkim niedożywieniem wzrosła o 11 milionów w porównaniu z 2016 rokiem.

Szacuje się, że 74 miliony ludzi w 18 krajach Afryki i Bliskiego Wschodu głodują z powodu wojen. Sytuację pogorszyły nasilone bądź nowe konflikty w Birmie, północno-wschodniej Nigerii, Demokratycznej Republice Konga, Sudanie Południowym i Jemenie.

Klęski żywiołowe spowodowane zmianami klimatu powodują brak bezpieczeństwa żywnościowego w 23 państwach, a dotyczy on 39 mln osób.

"Konsekwencje konfliktów i zmian klimatycznych widać gołym okiem: kolejne miliony ludzi coraz dotkliwiej cierpią wskutek głodu" - powiedział szef Światowego Programu Żywnościowego (WFP) David Beasley, komentując raport.

Według danych FAO przedstawionych pod koniec zeszłego roku na świecie chronicznie głoduje 815 milionów ludzi. (PAP)