"Państwa członkowskie usunęły w środę ostatnie przeszkody stojące na drodze uznania kabanosów, jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Rejestracja produktu nastąpi za kilka tygodni - po tym, jak Komisja Europejska rozwiąże ostatnie sprawy administracyjne, w tym tłumaczenie (na języki oficjalne UE)" - powiedział w czwartek PAP Waite, potwierdzając tym samym nieoficjalne doniesienia Polskiego Radia.

Decyzja o przyznaniu kabanosom specjalnego unijnego statusu, zapadła po tym jak Niemcy - znany w Europie producent kiełbas - wycofały swój sprzeciw przeciwko tej decyzji. Zdaniem KE, Niemcy nadal będą mogły produkować kabanosy, ale tylko kabanosy z Polski będą miały prawo do noszenia unijnego logo.

Zdaniem ekspertów, przyznanie logo ma olbrzymie znaczenie dla komercjalizacji produktów: opatrzenie produktów unijnym certyfikatem sprzyja różnorodności rolnictwa, pozwala na wyeliminowanie podróbek i potwierdza dobrą jakość produktu.

Według informacji ministerstwa rolnictwa "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność", to tradycyjny produkt rolny lub środek spożywczy zarejestrowany przez Komisję Europejską ze względu na jego specyficzny charakter. Aby mógł zostać uznany za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność, musi być produkowany przy użyciu tradycyjnych surowców lub musi charakteryzować się tradycyjnym składem, sposobem produkcji lub przetwarzania. Może być wytwarzany na terenie całej Polski, pod warunkiem, że spełni warunki specyfikacji.