Najwięcej gospodarstw ekologicznych znajdowało się na terenie województw: zachodniopomorskiego (ok. 2,4 tys.), warmińsko-mazurskiego (ok. 2,3 tys.) oraz małopolskiego (ok. 2,2 tys.). Łącznie w tych trzech województwach była 1/3 wszystkich tego typu gospodarstw. W 2010 r. najmniej producentów ekologicznych było w województwach: opolskim (83), śląskim (243) oraz kujawsko-pomorskim (340).

Zdecydowana większość producentów ekologicznych w Polsce to producenci rolni. W latach 2009-2010 stanowili oni ok. 98 proc. wszystkich producentów. Pozostali (2 proc.) - to tacy, którzy np. importują produkty ekologiczne z innych krajów i wprowadzają je na polski rynek.

Rolnictwo ekologiczne nastawione jest głównie na produkcję roślinną, pod koniec 2010 r. wyłącznie takimi uprawami zajmowało się prawie 70 proc. gospodarstw, pozostałe prowadziły także produkcję zwierzęcą. W ubiegłym roku, podobnie jak w 2009 r., największy udział w powierzchni użytków rolnych upraw ekologicznych miały łąki i pastwiska (ponad 42 proc.). Kolejne miejsca zajmowała uprawa roślin na paszę (20,6 proc.) oraz zboża (19,6 proc). Pozostałe grupy upraw zajmowały 17,5 proc. użytków rolnych.

O rozwoju produkcji ekologicznej świadczy także wzrost powierzchni upraw. W 2010 r. wzrosła ona o prawie 25 proc. w stosunku do poprzedniego roku i wynosiła ok. 103 tys. hektarów. Najczęściej gospodarstwa ekologiczne mają powierzchnię od 5 do 10 ha; do 5 ha stanowiły 23,7 proc., a największe - powyżej 100 ha - zajmowały tylko 4,5 proc. ogólnej liczby gospodarstw.

Reklama

W 2010 r. w Polsce było 293 przetwórni, z czego najwięcej w województwach: mazowieckim (47), wielkopolskim (36) oraz lubelskim (36). Łącznie liczba przetwórni z wymienionych województw stanowiła ponad 40,6 proc. ogólnej liczby przetwórni ekologicznych w Polsce. Najmniej przetwórni ekologicznych było w województwach: opolskim (3), lubuskim (5) oraz podlaskim (6).

Najwięcej z ogólnej liczby przetwórni ekologicznych prowadzących działalność w 2009 i 2010 r. zajmowało się przetwórstwem owoców i warzyw - 33 proc. A produkcją innych artykułów rolno-spożywczych - ponad 24 proc., zaś produkcją związaną z przemiałem zbóż - ok. 22 proc. Przetwórstwem ekologicznej herbaty i kawy zajmowało się ok. 7 proc. firm, mięsa - 6,6 proc., a mleka - 2,4 proc.

Według danych za 2009 r., w Unii Europejskiej było 190 700 gospodarstw ekologicznych, najwięcej we Włoszech (43 000), Hiszpanii (25 300) oraz w Grecji (23 700). W Polsce wówczas działało 17,4 tys. gospodarstw.

W UE (z wyłączeniem Portugalii) w 2009 r. powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wynosiła 8,39 mln hektarów. Największa była w Hiszpanii (1 mln 603 tys. ha), we Włoszech (1 mln 107 tys. ha) i w Niemczech (947 tys. ha).