Facebook zamierza odświeżyć swoją siedzibę w Menlo Park w Kalifornii - jak głosił oficjalny komunikat sprzed kilku dni. Odkąd firma przeprowadziła się do dawnego kampusu Sun Microsystems w grudniu zeszłego roku wprowadziła tam tylko niewielkie, kosmetyczne zmiany – pisze portal Business Insider. Takie jak instalacja ogromnego trójwymiarowego napisu „HACK” z drewna na centralnym dziedzińcu czy otwarcie zakładu fryzjerskiego dla pracowników. Teraz szykują się wielkie zmiany.

Nowy budynek zostanie zbudowany w zachodnim kampusie. Obecnie pracownicy Facebooka zajmują kampus wschodni. Głównym elementem koncepcji Gehry’ego jest zieleń. Na dachu nowej siedziby podsadzone będą drzewa i trawa – co widać na rysunku, który opublikował Facebook. Obie części kampusu połączy podziemny tunel – ujawnił z kolei portal menlopark.patch.com.

W pierwszym komunikacie prasowym Facebook zapowiedział, że docelowo w nowym biurze ma pracować 2 800 inżynierów. Potem skorygował liczbę o dodatkowe 600 stanowisk pracy.

Frank Ghery, amerykański architekt o polsko-żydowskich korzeniach, znany jest najbardziej z projektu muzeum Guggenheima w Bilbao w Hiszpanii. Stworzył też Tańczący Dom w Pradze, muszlę koncertową Walta Disneya w Los Angeles czy wieżowiec Gehry-Tower w Hanowerze. Jest jednym z przedstawicieli dekonstruktywizmu i laureatem Nagrody Pritzkera z 1989. – najbardziej prestiżowej nagrody architektów.

Open space z rozmachem i zielony dach

O współpracy z jednym z czołowych światowych architektów Facebook poinformował w ubiegły piątek. Jednak prace nad koncepcją trwają już od kilku miesięcy.

Mark Zuckerberg przedstawił swoją własną wizję nowej siedziby. 28-letni CEO wraz z Everettem Katigbakiem, menadżerem Facebooka ds. projektów przestrzennych, pierwotnie planowali stworzyć ogromny open space, w którym nie znajdzie się ani jedna para drzwi. Słynny architekt nadał ostateczny kształt ich pomysłom. Otwarta przestrzeń ma wypełniać całe wnętrze budynku. Będzie przypominać raczej ogromny magazyn niż standardowe biuro, jak powiedział Katigbak.

Frank Gehry skorygował projekt o ścianki oddzielające stanowiska pracy, ponieważ jego zdaniem poczucie przebywanie w gigantycznej sali nie wpływałoby dobrze na samopoczucie pracowników. Na dachu budynku znajdzie się ogród, który ma pełnić nie tylko funkcję estetyczną. Dzięki niemu budynek będzie zużywać mniej energii na klimatyzację.

Amerykańskie portale podkreślają od kilku dni, że Facebook inwestuje w nowy budynek mimo ogromnych spadków notowań spółki na giełdzie. Business Insider informował niedawno, że portal społecznościowy lada dzień może przekroczyć liczę 1 mld użytkowników. 24 sierpnia było ich 955 mln.