"Konkurencyjne ceny polskiego drobiu na rynku europejskim oraz wzrost konsumpcji tego mięsa na rynku UE i na świecie stymulują wzrost jego wywozu. W 2013 r. eksport drobiu żywego, mięsa i przetworów drobiowych osiągnął poziom 699 tys. ton, tj. o 9 proc. większy niż w 2012 r." - czytamy w raporcie.

W okresie styczeń-kwiecień 2014 r. eksport mięsa, żywca i przetworów drobiowych był o 16 proc. większy niż przed rokiem i ukształtował się na poziomie 265 tys. ton.

"Przewiduje się, że w całym 2014 r. eksport drobiu będzie o 14 proc. większy niż w 2013 r. i zdaniem analityków ARR może wynieść około 800 tys. ton" - czytamy dalej.

Agencja zwraca uwagę, że od 2009 r. rośnie również import drobiu. W 2013 r. do Polski sprowadzono 96 tys. ton produktów drobiowych, tj. o 14 proc. więcej niż w 2012 r. W okresie pierwszych czterech miesięcy 2014 r. przywóz żywca, mięsa i przetworów drobiowych zwiększył się o 4 proc., do 33 tys. ton.

Reklama

"Przewiduje się, że w całym 2014 r. przywóz drobiu do Polski może być również o 4 proc. większy niż w 2013 r. i wynieść około 100 tys. ton. Podobnie jak w latach poprzednich import drobiu będzie miał głównie charakter uzupełniający w zaopatrzeniu krajowego przetwórstwa" - napisano w raporcie.

Agencja prognozuje, że ceny skupu kurcząt brojlerów osiągną 3,80-4,00 zł/kg we wrześniu i 3,50-3,80 zł/kg w grudniu.

Zwraca uwagę, że w pierwszej połowie 2014 r. ceny skupu drobiu kształtowały się na poziomie znacząco niższym niż przed rokiem.

Według danych z zakładów drobiarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w czwartym tygodniu czerwca 2014 r., kurczęta brojlery skupowano po 3,92 zł/kg, o 4 proc. taniej niż przed rokiem. "Powodem niższego poziomu cen jest zwiększona produkcja kurcząt. Ceny skupu indyków w czwartym tygodniu czerwca br. wynosiły 5,93 zł/kg i były o 1 proc. niższe niż przed rokiem" - czytamy dalej w materiale.

W czwartym tygodniu czerwca 2014 r. ceny zbytu tuszek kurcząt wyniosły 6,25 zł/kg, o 3 proc. mniej niż przed rokiem.

Eksport wołowiny i cielęciny

Polski eksport wołowiny i cielęciny może wzrosnąć w tym roku o ok. 2 proc. r/r do 350 tys. ton, zaś import zwiększy się o 5 proc. r/r do 30 tys. ton, prognozuje ARR.

Eksport żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych spadł o 1 proc. r/r do 109 tys. ton w pierwszych czterech miesiącach br. Wywóz mięsa, stanowiącego 89 proc. eksportu całego asortymentu wołowego, był mniejszy o 0,5 proc. Żywca wywieziono o 25 proc. mniej, a przetworów wołowych o 12 proc. więcej niż przed rokiem, podała Agencja w raporcie.

"W związku z rosnącym eksportem unijnym, przy konkurencyjnych cenach polskiej wołowiny i przewidywanym wzroście krajowej produkcji, w całym 2014 r. polski eksport wołowiny i cielęciny może być o około 2 proc. większy niż w 2013 r. i osiągnąć 350 tys. ton" - czytamy w dokumencie.

W okresie styczeń-kwiecień br. do Polski przywieziono 11 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, o 1,7 tys. ton więcej niż przed rokiem. Wzrost importu był efektem zwiększonego przywozu bydła, w tym zwłaszcza cieląt. W tym czasie zaimportowano ponad 29 tys. szt. bydła, o 32 proc. więcej niż przed rokiem. Przywóz mięsa był natomiast o 8 proc. (o 430 ton) większy.

"Przewiduje się, że import produktów wołowych i cielęcych w całym 2014 r. będzie prawdopodobnie o około 5 proc. większy i może osiągnąć poziom 30 tys. ton" - czytamy dalej.

Według danych GUS w grudniu 2013 r. pogłowie bydła liczyło 5,6 mln szt. i w odniesieniu do grudnia 2012 r. wzrosło o 1,4 proc.

Agencja zwraca też uwagę, że Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) przewiduje, iż w 2014 r. w pogłowiu bydła utrzymają się dotychczasowe tendencje, tj. nastąpi dalszy spadek liczby krów, a stado bydła pozostałego ulegnie zwiększeniu. W efekcie, w grudniu 2014 r. pogłowie bydła ogółem, podobnie jak rok wcześniej, może ukształtować się na poziomie 5,6 mln szt.

"Według szacunku IERiGŻ-PIB w 2013 r. produkcja żywca wołowego wyniosła około 715 tys. ton wobec 718 tys. ton w 2012 r., a cielęcego 33 tys. ton wobec 41 tys. ton. Przy stabilizacji pogłowia bydła, w 2014 r. IERiGŻ-PIB przewiduje tylko niewielki wzrost produkcji wołowiny, do 728 tys. ton. Dalszego spadku produkcji można się natomiast spodziewać w przypadku żywca cielęcego" - czytamy w raporcie.

Wzrostowe tendencje utrzymują się również w skupie żywca wołowego, podkreśla Agencja. Według danych meldunkowych GUS, w okresie styczeń-maj 2014 r. krajowy skup żywca wołowego wyniósł 132 tys. ton i był o 4 proc. większy niż w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2013 r. W tym czasie żywca cielęcego skupiono 2 tys. ton, o 4,5 proc. mniej niż przed rokiem.

ARR podała też prognozy dotyczące cen skupu żywca wołowego. Według jej ekspertów, cena bydła ogółem wyniesie 6,00-6,30 zł/kg we wrześniu i 6,00-6,40 zł/ kg w grudniu. Cena młodego bydła rzeźnego oczekiwana jest na poziomie odpowiednio: 6,20-6,50 zł/kg i 6,20-6,60 zł/kg.

Od początku 2014 r. krajowe ceny skupu bydła utrzymują się na poziomie niższym niż przed rokiem, podkreśla Agencja. Według danych GUS w maju br. średnia cena bydła wynosiła 6,05 zł/kg, a młodego bydła 6,20 zł/kg i w obu przypadkach była o ponad 2 proc. niższa niż przed rokiem.

>>> Czytaj też: Kto kupuje polskie produkty i czego sprzedajemy najwięcej? [WYKRES DNIA]