Jej zdaniem wszelkie wzrosty cen w najbliższym czasie mogą być wywołane jedynie wahaniami sezonowymi, na przykład w wypadku warzyw i owoców. 

>>> Czytaj także: Skromniejsze święta na Ukrainie. Żywność zdrożała o kilkadziesiąt procent

Dzięki spadkom cen w 2014 roku obserwowano wzrost popytu na żywność, który w latach 2011-13 spadał ze względu na wysokie ceny i spowolnienie gospodarcze. Spadek cen widać wyraźnie na przykładzie cukru, najtańszego od ponad 10 lat. Obecnie kilogram kosztuje około 2 złote. W 2011 za tę samą ilość cukru trzeba było zapłacić ponad 5 zł.

Tanieje szynka

Ze względu na spadające ceny wieprzowiny statystyczny Polak zje jej w tym roku 39,5 kg, o kilogram więcej niż w zeszłym roku. Rośnie także spożycie stosunkowo mało popularnej wołowiny. Spożycie tego mięsa wzrośnie do 1,7 kg na osobę. W 2014 było to 1,6 kg a w 2013 1,5 kg.

>>> Czytaj więcej w "Rzeczpospolitej"