Rośnie spożycie kawy w segmencie Premium – informuje Financial Times. Przygotowywana przez baristów jest coraz bardziej popularnym napojem na kontynencie amerykańskim, co winduje jej ceny na świecie.

Import kawy do USA wzrósł o 2 proc. w 2014 w porównaniu do 2013 roku. Kanadyjski import wzrósł o 11 proc w 2014 w stosunku do 2013 roku. Według International Cofee Organisation światowe zapotrzebowanie na kawę wzrosło w zeszłym roku o 1,4 proc., i to mimo spadku zainteresowania tym napojem w Brazylii, której zapotrzebowanie na kawę rosło w ostatnich latach.

Ceny kawy Arabica wzrosły w 2014 o ponad 100 proc. W szczytowym momencie cena wynosiła 2,29 dolara za funt (około pół kilograma). Obecnie cena kawy arabica na światowych rynkach wynosi 1,38 za funt.

Rewolucja jednej filiżanki

Reklama

Rynek cały czas bada wpływ ekspresów do kawy, które wykorzystują pojedyncze porcje napoju, na rynek. Takie rozwiązania oferuje między innymi Nestle Nespresso. System umożliwia wykorzystanie kawy w 100 proc., bez marnowania zasobów z powodu, na przykład, źle odmierzonej porcji potrzebnej do zaparzenia napoju.

-Do tej pory największym kawoszem był zlew – wskazują przedstawiciele Nestle. Analitycy z jednej strony wskazują, że brak marnotrawstwa, charakterystycznego dla większości ekspresów, spowoduje spadek zapotrzebowania na kawę. Nie zgadza się z nimi Carlom Mera, analityk z Rabobank – Przecież jak już kupisz ekspres do kawy, to nie po to, by stał – uważa i na potwierdzenie swoich słów wskazuje wzrost zapotrzebowania na kawę w Europie.