Według raportu opublikowanego przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ceny żywności są najniższe od pięciu lat, głównie dzięki mocnemu dolarowi i niskim cenom ropy naftowej.

Indeks Cen Żywności FAO, który mierzy miesięczne zmiany w międzynarodowych cenach podstawowego koszyka żywności spadł od stycznia o 1 proc. i ponad 14 proc. przez cały zeszły rok. Indeks wynosił 179,4 pkt. w lutym, 181,2 pkt. w styczniu i 208,6 pkt. w lutym 2014 roku.

- Spadek indeksu jest odbiciem coraz lepszego zaopatrzenia rynków w produkty oraz słabości lokalnych walut wobec dolara – powiedział Michael Griffin, ekspert z FAO cytowany przez International Business Times.

Reklama

Indeks cen zbóż przygotowany przez FAO wynosił 171,7 punktów w litym, o 3 proc. mniej niż w styczniu – Spadek był odnotowany głównie dzięki bardzo udanym zbiorom pszenicy oraz wysokim zapasom tego produktu – wskazał Griffin. Dodał, że gdyby nie powódź w Nowej Zelandii i słaby eksport z Australii ceny żywności prawdopodobnie spadłyby jeszcze bardziej.