Jak mówi dziennikowi członek Polskiej Rady Winiarstwa Jacek Jantoń, do tej pory różne rodzaje produktów, oparte na winach owocowych traktowane były jako wino, bądź wzmacniane wyroby winiarskie. Jednak - relacjonuje Jantoń - z nowej interpretacji przepisów przedstawionej przez Ministerstwo Finansów wynika, że 99 procent wyrobów klasyfikowanych w ustawie winiarskiej jako wino, jest dla organów wyrobem spirytusowym.

Taka klasyfikacja oznacza wzrost akcyzy na wina owocowe i cydry. Producenci z branży obawiają się wysypu kontroli skarbowych i nakazów zapłaty wyższej akcyzy za pięć lat wstecz. Jacek Jantoń podkreśla, że jeśli interpretacja ministerstwa zostanie wprowadzona w życie, to winiarze zbankrutują z powodu wielomilionowych kar, a tak wysoko opodatkowanych win nikt nie kupi.

Więcej - w "Pulsie Biznesu".

>>> Czytaj też: Susza zrujnuje polskich rolników? Nie kupują polis, bo są za drogie