Wartość eksportu cukru sięgnęła w tym okresie 145 mln euro.

- Z podanej ilości na rynku UE sprzedano 209 tys. ton cukru. Głównymi kierunkami eksportu cukru na  rynek unijny były: Niemcy (76  tys. ton), oraz Węgry (25 tys. ton), Litwa (19 tys. ton) i  Łotwa  (16 tys.  ton).  Eksport  do  krajów trzecich wyniósł 133 tys. ton, a cukier, tak jak rok wcześniej, był wywożony głównie do: Izraela (52 tys. ton), Kazachstanu (30 tys. ton) oraz Rosji (16 tys. ton) - czytamy w raporcie.

Import  cukru do Polski  w okresie od października 2014 r. do czerwca 2015 r. wyniósł 90 tys. ton i był o 44% mniejszy niż przed  rokiem. Wartość importu zmniejszyła się o 52% do 43 mln euro. W roku 2014/2015 w ramach handlu unijnego cukier sprowadzany był do Polski przede wszystkim z Niemiec (18 tys. ton) i Francji (15 tys. ton). Spośród krajów trzecich stosunkowo duże ilości cukru zaimportowano z Mozambiku (25 tys. ton), podano również.

Dotychczasowe saldo wymiany handlowej cukrem w roku gospodarczym 2014/2015 było dodatnie i wyniosło 252 tys. ton oraz 102 mln euro wobec 202 tys. ton i 95 mln euro przed rokiem, podsumowano w komunikacie.