Sfinks Polska otrzymała oświadczenie od udziałowców Da Grasso, w którym stwierdzają, że nie widzą możliwości uzgodnienia warunków transakcji sprzedaży udziałów Da Grasso i nie będą kontynuować negocjacji w tej sprawie, podała spółka.

Oznacza to, że strony nie dojdą do porozumienia w sprawie transakcji związanej z przejęciem sieci pizzerii przez Sfinksa. Według prezesa Sylwestra Cacka, Sfinks ma jednak wiele innych możliwości przejęć w branży.

"Do przejęcia podchodziliśmy poważnie i liczyliśmy, że druga strona również jest tym zainteresowana. Jednak oświadczenie, które wpłynęło do nas od właścicielek Da Grasso oznacza zerwanie negocjacji z ich strony. Z naszej perspektywy to zamknięcie tylko jednych z wielu dostępnych na rynku drzwi. Nasza strategia w zakresie planowanej akwizycji jest wciąż aktualna, a możliwości przejęć w branży jest naprawdę wiele. Na pewno transakcja, na którą się zdecydujemy, musi być przeprowadzona w sposób bezpieczny dla Sfinksa" - skomentował Cacek, cytowany w komunikacie.

Sfinks poinformował o zamiarze przejęcia Da Grasso 19 czerwca br. Zawarcie umowy ostatecznej zbycia udziałów Da Grasso na rzecz Sfinksa miałoby nastąpić do 31 marca 2016 r.

Sfinks Polska zarządza 112 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 97 restauracji Sphinx , 10 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 5 restauracjami WOOK, jak podała spółka w dzisiejszym komunikacie. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji, Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.

Reklama

Da Grasso to największa sieć pizzerii i jedna z największych firm gastronomicznych w Polsce. Pierwszy lokal został otwarty pod koniec lat 90-tych, a obecnie w ramach sieci działa ich już ponad 170 w całej Polsce. Pizzerie są prowadzone na zasadach franczyzy. W podstawowej ofercie Da Grasso są pizze, ponadto menu zawiera też inne dania kuchni włoskiej, która według badań jest drugą najbardziej preferowaną przez Polaków kuchnią po kuchni polskiej.