Kilogram trufli z Perigord zazwyczaj kosztuje około 700 euro - teraz ich cena przekracza tysiąc euro za kilogram, a w sklepach Paryża dochodzi do tysiąca czterystu. To wynik wyjątkowych upałów latem i stąd kiepskich zbiorów.

Grzyby nie zdążyły w wystarczający sposób dojrzeć do świąt, a są one na francuskim stole, w tym czasie jednym z najbardziej luksusowych dodatków do dań. Wszak ze zwykłej jajecznicy czynią królewski posiłek, nie mówiąc już o tym, że dodane do gęsich wątróbek są wykwintnym daniem na Boże Narodzenie czy Sylwestra.

Na targu w Perigord ustawiono długi rząd stołów przykrytych białymi obrusami. Na nich wiklinowe koszyczki, w których w serwetkach w biało-czerwoną kratę zawinięte są trufle. W ciągu kwadransa wszystkie zostały sprzedane - 2 kilogramy kupiono w ciągu pięciu minut.

Reklama