Warszawa, 04.05.2016 (ISBnews) - Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych z Polski poza Unię Europejską wzrósł o 53,5% r/r w okresie styczeń-luty br. i wyniósł 31,06 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.
Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 0,56 mln ton wieprzowiny, co oznacza wzrost o 25,7% r/r, podano w raporcie.
"Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dwóch miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 561 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - co oznacza wzrost o ponad jedną czwartą wobec tego samego okresu 2015 r. [...] W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczne wzrosty wywozu, w tym również Polska (+53%)" - czytamy w raporcie.
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie kraje azjatyckie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty wywozu. Chiny zakupiły prawie trzy czwarte więcej unijnych produktów wieprzowych niż na początku ubiegłego roku, w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa (106 tys. ton) i o 38% więcej podrobów (121 tys. ton). W sprzedaży do Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano o 39% więcej niż rok temu. Te dwa kraje sprowadziły w omawianym okresie br. prawie trzy czwarte unijnego eksportu podrobów wieprzowych ogółem. Znaczny wzrost wywozu na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W wysyłkach do Japonii i Korei Płd. największy udział miało mięso mrożone. Z uwagi na embargo importowe wprowadzone w sierpniu 2014 r., Rosja sprowadzała z UE jedynie słoninę i przetwory wieprzowe, lecz zakupy zmalały w ciągu roku o 66%. Wzrósł natomiast o ponad połowę eksport na Ukrainę, a w strukturze dostaw przeważały smalec i podroby wieprzowe, podał także Zespół.
(ISBnews)