FAMMU: FAPA: Eksport cukru spadł o 45% ilościowo i 37% wartościowo w I 2016 r.



Warszawa, 04.05.2016 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski spadł o 44,8% r/r do 23,9 tys. ton w styczniu 2016 r., a w ujęciu wartościowym - o 37,4% do 11,4 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa. Jednocześnie import cukru do Polski spadł o 42,4% do 5,3 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 39,1% do 2,8 mln euro.

"W styczniu 2016 roku polski handel zagraniczny cukrem mocno zwolnił, a silnej redukcji uległ zarówno eksport, jak i import. Spadki były bardziej widoczne wolumenowo niż wartościowo, co oznacza, że zarówno wywóz jak i przywóz podrożały. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale znacznie pogorszyło się w relacji rocznej" - czytamy w komunikacie.

Średnia wartość eksportu wzrosła o 13,5% do 477 euro/t, czyli do około 2,1 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 72% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 517 euro/t (+14,8% r/r), czyli po ok. 2,27 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 373 euro/t (+1,6% r/r), czyli po ok. 1,64 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów pozaunijnych Kazachstan, Syria, Izrael i Arabia Saudyjska.

Cukier sprowadzano po średnio 528 euro/t (+5,7% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po ok. 2,32 zł/kg. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje unijne, skąd zakupiono 87% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z krajów trzecich. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 714 euro/t (bez zmian r/r), czyli po ok. 3,14 zł/kg, a od unijnych partnerów po 500 euro/t (+3,7% r/r, ok. 2,2 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Niemiec, Szwecji i Czech oraz Mauritiusa.

"W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru. Bardzo wysokie ceny w imporcie z krajów trzecich można mogą być wynikiem nie tylko niskiego wolumenu, ale także certyfikatów typu bio/fair trade czy wysokiej jakości towaru" - czytamy dalej.

W styczniu 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie spadło o 36,8% do 8,6 mln euro i o 45,5% do 18,6 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek załamania handlu, przy czym spadki wywozu były silniejsze niż przywozu, a wartościowo odwrotnie, podsumowano w komunikacie.

(ISBnews)