Warszawa, 16.05.2016 (ISBnews) - Eksport jaj i przetworów jajecznych z Polski poza Unię Europejską wzrósł o 91% r/r do 1,7 tys. ton w ciągu pierwszych dwóch miesięcy br., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej. W całej Unii wywóz wzrósł w tym czasie o 23% r/r do 44,74 tys. ton.
"Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2016 r. unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich wzrósł w skali roku o 23% do 44,7 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi wzrosło w skali roku o jedną czwartą do 42 tys. ton. Głównymi dostawcami jaj i przetworów poza UE były Holandia, Hiszpania, Włochy i Francja. Wysyłki z Polski wzrosły prawie dwukrotnie do 1,7 tys. ton" - czytamy w raporcie.
Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj stała się Szwajcaria, gdzie wysyłano głównie jaja spożywcze, w ciągu roku dostawy z UE zmalały jednak o 3% do 7,3 tys. ton. Na drugie miejsce wśród odbiorców spadła Japonia, która importowała z UE głównie suszoną albuminę jaj. Dostawy na rynek japoński obniżyły się prawie o połowę do 5,2 tys. ton. Mniej jaj i produktów jajecznych sprowadziły z UE również Zjednoczone Emiraty Arabskie (-17% do 4,5 tys. ton). Wzrosły natomiast ponad sześciokrotnie dostawy jaj spożywczych do Izraela do 4,2 tys. ton. Wyższy niż przed rokiem był również unijny eksport sektora jaj do Rosji, Turcji, Omanu i Iraku, podano także.
"W styczniu i lutym br. unijny import sektora jaj obniżył się w skali roku o 1% do 2,6 tys. ton (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych). W strukturze towarowej wolumenu przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największym dostawcą tych towarów do UE była Argentyna, skąd przywóz spadł w ciągu roku o 7% do ok. 700 ton" - czytamy dalej w raporcie.
(ISBnews)