Rada nadzorcza Giełdy Papierów Wartościowych (GPW) powołała Michała Cieciórskiego na stanowisko członka zarządu, podała giełda.

"Powyższa decyzja wejdzie w życie pod warunkiem udzielenia zgody przez Komisję Nadzoru Finansowego na dokonanie zmiany w składzie zarządu giełdy" - czytamy w komunikacie.

Michał Cieciórski aktualnie jest ekspertem ESMA (European Securities and Markets Authority; Europejski Urząd Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych) ds. ryzyk finansowych izb rozrachunkowych. Przed dołączeniem do zespołu ESMA doradzał niemieckim instytucjom rynku kapitałowego i bankowego jako menadżer firmy Capco we Frankfurcie. Zajmował się m.in. strategią implementacji regulacji EMIR w niemieckich instytucjach rynku kapitałowego.

Giełda Papierów Wartościowych prowadzi rynek regulowany dla akcji oraz instrumentów pochodnych, a także alternatywny rynek akcji NewConnect dla spółek wzrostowych. GPW rozwija także Catalyst - rynek przeznaczony dla emitentów obligacji korporacyjnych i komunalnych oraz rynki towarowe. Od 9 listopada 2010 r. GPW jest spółką publiczną notowaną na warszawskim parkiecie.

(ISBnews)