Polska i Chiny podpisały protokół ws. wymagań dla eksportu jabłek do Chin



Warszawa, 21.06.2016 (ISBnews) - Przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz chińskiego Generalnego Urzędu ds. Nadzoru Jakości Inspekcji i Kwarantanny podpisali protokół w sprawie wymagań fitosanitarnych dla eksportu jabłek z Polski do Chin oraz memorandum o porozumieniu o współpracy w zakresie kontroli poziomu substancji szkodliwych w mięsie drobiowym eksportowanym z Polski do Chin. Podpisane dokumenty są milowym krokiem w dalszych dobrych relacjach między Polską i Chinami w obszarze rolnictwa, poinformował minister Krzysztof Jurgiel.

Dokumenty o współpracy zostały podpisane w Kancelarii Prezydenta RP w obecności prezydenta RP Andrzeja Dudy oraz przewodniczącego ChRL Xi Jinpinga przez ministra Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej Zhi Shuping, zaś ze strony polskiej przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela.

"W przypadku jabłek otwieramy drzwi, cała reszta należy już do przedsiębiorców"- powiedział minister Zhi Shuping.

Dodał, że Chiny są otwarte na import polskich jabłek, a chińscy konsumenci znają już polską żywność i wiedzą, że jest bezpieczna.

Odnosząc się do kwestii możliwości wznowienia eksportu na chiński rynek wieprzowiny minister Zhi Shuping podkreślił, że ważne jest merytoryczne, wspólne wypracowanie sposobu rozgraniczania mięsa z obszaru objętego restrykcjami. Jeśli te działania się powiodą, to będą one sprzyjać rozwiązaniu problemu .

"Jest to gest dobrej woli ze strony Chin. Pokazujemy w ten sposób nasze zaufanie do Polski, że chcemy wypracować sposób, żeby było pewne, iż eksportowana wieprzowina pochodzi z terenów niedotkniętych chorobą"- podkreślił Zhi Shuping.

Minister Krzysztof Jurgiel określił podpisane dziś dokumenty milowym krokiem w dalszych dobrych relacjach między Polską i Chinami w obszarze rolnictwa. Zaznaczył też, że dzięki wysiłkom promocyjnym, które były prowadzone na terenie Chin, konsumenci chińscy poznali już wysoką jakość polskiej żywności.

"Prowadzimy aktywną politykę promocyjną produktów rolno-spożywczych. Zasadniczym ich celem jest dostarczanie konsumentom wiedzy na temat walorów, specyficznych cech oraz jakości produktów rolno-spożywczych" – podkreślił Jurgiel.

Dodał, że obecnie na rynku chińskim realizowanych jest 5 kampanii promujących np. jabłka, makarony, drób, wołowinę i wieprzowinę, świeże i przetworzone owoce i warzywa, a także wysokiej jakości przetwory mleczne.

Obie strony podpisały także list intencyjny o badaniach naukowych i współpracy dotyczącej zasad regionalizacji w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.

(ISBnews)