W Unii Europejskiej owoce i jagody oraz warzywa uprawiane są na ponad 4,4 mln ha, z czego nieco ponad 2,3 mln hektarów zostało przeznaczone do produkcji owoców i jagód, a kolejne 2,1 mln ha do produkcji warzyw. Największym areałem dysponuje Hiszpania, gdzie na 636 tys. ha dojrzewają owoce, a 355,1 tys. ha warzywa. Kolejne były Włochy z łączną powierzchnią pod uprawy na poziomie 856,7 tys. ha. Na trzecim miejscu znalazła się Polska, gdzie pod uprawy owoców i warzyw przeznaczone było 572,6 tys. ha (383,8 tys. ha – owoce, 188,8 tys. ha - warzywa).

Wśród warzyw w 2015 r. w całej UE królowały pomidory, których zebrano 17,7 mln ton, czyli 35 kg na mieszkańca UE. Wśród owoców najwięcej zebrano jabłek. W 2015 r. zbiory owoców jabłoni sięgnęły 12,7 mln ton, czyli prawie 25 kg na mieszkańca UE, w czym największy udział, i to mimo rosyjskiego embarga, miała Polska.

Jabłka i wiśnie z Polski, brzoskwinie i truskawki z Hiszpanii

W produkcji jabłek Polska nie miała sobie równych. Co czwarty owoc jabłoni zebrany w 2015 roku na terenie Wspólnoty pochodził właśnie znad Wisły (25,0 proc. całkowitych zbiorów w UE). Kolejne były Włochy (19,2 proc. łącznej produkcji UE) i Francja (15,5 proc.).

Reklama

Polska była także głównym producentem w UE w przypadku wiśni (25,8 proc. łącznej produkcji w UE), następnie były Włochy (12,6 proc.), Hiszpania ( 10,7 proc.) i Grecja (10,0 proc.).

Nieźle wypadliśmy też w produkcji truskawek. W tym asortymencie przodownictwo dzierżyła Hiszpania, gdzie zebrano 29,0 proc. całej unijnej produkcji truskawek. Drugie miejsce przypadło w udziale Polsce (15,6 proc.), a następne Niemcom (12,5 proc.) i Włochom (10,4 proc.).

Najwięcej brzoskwiń zebrano w Hiszpanii (34,4 proc. produkcji w UE ), Włoszech (32,9 proc.) i Grecji (23,2 proc.). Te trzy kraje razem odpowiadały za prawie 90 proc. zbiorów brzoskwiń w UE.

Pomidory z Włoch, ogórki z Hiszpanii, marchew z Wielkiej Brytanii

W przypadku warzyw Polska zajmowała wysoką lokatę w produkcji marchwi i ogórków.

Dwa kraje, Włochy (36,3 proc. całkowitej produkcji UE) i Hiszpania (27,4 proc.) razem dostarczyły na rynek w 2015 roku prawie dwie trzecie pomidorów wyprodukowanych w UE.

Kolejne były: Portugalia (8,0 proc.), Grecja (6, 2 proc.), Holandia (5,0 proc.), Francja i Polska (oba po 4,5 proc.).

Produkcja ogórków to domena Hiszpanii (29,1 proc. ). Na drugim miejscu ze zbiorami na poziomie 17,7 proc. unijnej produkcji była Polska. Tuż za nami znalazła się Holandia. Te trzy państwa członkowskie wyprodukowały razem około dwie trzecie ogórków zebranych w UE w roku 2015.

Polska udziałem w unijnych zbiorach na poziomie 13,1 proc. znalazła się na drugim miejscu także w produkcji marchwi, tuż za Wielką Brytanią (14,2 proc.). Kolejne były Holandia (10,9 proc.), Francja (10,8 proc.), Włochy (10,3 proc.) i Niemcy (10,2 proc.).

Cukinia była głównie zbierana w dwóch państwach: Hiszpanii (37,6 proc.) i we Włoszech (37,1 proc.).