Za wyrażeniem zgody na odwołanie Gaj opowiedziało się 54 senatorów, 12 było przeciw, nikt nie wstrzymał się od głosu.

Gaj złożyła rezygnację pół roku przed końcem pięcioletniej kadencji; jest prezesem UKE od stycznia 2012 roku.

Magdalena Gaj jest magistrem prawa, absolwentką Wydziału Prawa na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. W latach 1998-2002 odbywała aplikację radcowską przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Lublinie.

Od 2001 r. pracowała w Urzędzie Regulacji Telekomunikacji, Urzędzie Regulacji Telekomunikacji i Poczty, a obecnie Urzędzie Komunikacji Elektronicznej - w Departamencie Prawnym. Od 2005 r. była dyrektorem Departamentu Prawnego. Zajmowała się tematyką związaną z prawem telekomunikacyjnym, prawem pocztowym, administracyjnym, cywilnym i europejskim.

W lutym 2009 r. premier Donald Tusk powołał Gaj na stanowisko podsekretarza stanu w Ministerstwie Infrastruktury. Po powstaniu, w listopadzie 2011 r., Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, kierowanego przez Michała Boniego, została w resorcie wiceministrem, odpowiadając w nim za sprawy telekomunikacji i poczty. Z MAC przeszła na stanowisko szefowej UKE. Zastąpiła w Urzędzie Annę Streżyńską, obecną szefową Ministerstwa Cyfryzacji. (PAP)