Warszawa, 28.10.2016 (ISBnews) - Wartość eksportu produktów mleczarskich zmniejszyła się o 11% r/r i wyniosła 1 mld euro w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r., wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
"W okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2016 r. odnotowano korzystne zmiany w towarowej strukturze eksportu. W tym czasie łączny udział finalnych produktów konsumpcyjnych zwiększył się do 61% z 55% w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. W eksporcie dominującą pozycję zajmują sery i twarogi (38% wartości w wywozie produktów mleczarskich). W strukturze wywozu produktów mleczarskich masło stanowiło 9%, lody - 8%, a jogurty i napoje mleczne - 7%. Duży eksport produktów o wysokim stopniu przetworzenia umożliwia lepsze wykorzystanie czynników produkcji i ułatwia promocję na rynkach zewnętrznych" - czytamy w raporcie.
W 2016 r. rośnie natomiast import produktów mleczarskich. W okresie styczeń-sierpień br. do Polski zaimportowano produkty mleczarskie o wartości 0,6 mld euro, o 8% większej niż w porównywalnym okresie 2015 r. Wartościowe saldo produktami mleczarskimi pozostało dodatnie, ale było o 27% mniejsze niż w okresie styczeń-sierpień 2015 r. i wyniosło niecałe 0,5 mld euro.
"W wartościowej strukturze importu nie nastąpiły większe zmiany. W okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2016 r. udział finalnych produktów konsumpcyjnych, podobnie jak przed rokiem, wyniósł 50%. Największy udział w strukturze towarowej przywozu miały sery i twarogi (30% wartości) oraz mleko w proszku (27%). Znaczący udział w strukturze importu miało także mleko płynne i śmietana (13%) oraz jogurty i napoje mleczne (8%)" - podała także Agencja.
(ISBnews)