ARR: Eksport cukru wzrósł o 8% r: r do 431 tys. ton w okresie X 2015 -VIII 2016



Warszawa, 28.10.2016 (ISBnews) - Eksport polskiego cukru wzrósł o 8% r/r w okresie październik 2015 r. - sierpień 2016 r. i wyniósł 431 tys. ton, wynika z obliczeń Agencji Rynku Rolnego (ARR) na podstawie danych Ministerstwa Finansów. Import w tym okresie zwiększył się o 57% r/r do 132 tys. ton cukru.

"Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, od początku roku gospodarczego 2015/2016 (tj. od października 2015 r. do sierpnia 2016 r.) eksport cukru ukształtował się na poziomie 431 tys. ton i był o 8% większy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Wartość eksportu zwiększyła się o 16%, do 199 mln euro. Do UE wywieziono 251 tys. ton cukru (za 127 mln euro), a do krajów pozaunijnych 180 tys. ton (za 72 mln euro)" - czytamy w komunikacie.

W sierpniu 2016 r. średnia cena cukru w eksporcie do UE była o 12% wyższa niż przed rokiem i wyniosła 547 euro/t. Do krajów pozaunijnych cukier wyeksportowano po średniej cenie 432 euro/t, tj. o 16% wyższej niż rok wcześniej. Głównymi kierunkami eksportu cukru w analizowanym okresie były Niemcy (113 tys. ton), Izrael (57 tys. ton), Rosja (26 tys. ton), Litwa (23 tys. ton), Łotwa (21 tys. ton) i Włochy (20 tys. ton), podano również.

"Import cukru w roku gospodarczym 2015/2016, kształtuje się na stosunkowo wysokim poziomie, co wynika z mniejszej podaży z produkcji krajowej oraz wysokich cen zbytu w Polsce. W okresie od października 2015 r. do sierpnia 2016 r. do Polski zaimportowano 208 tys. ton cukru (o wartości 92 mln euro), o 57% więcej niż przed rokiem. Cukier importowano do Polski przede wszystkim z Sudanu (50 tys. ton), Zimbabwe (43 tys. ton), Mozambiku (36 tys. ton), a także z Niemiec (23 tys. ton) i Szwecji (17 tys. ton)" - czytamy dalej.

W roku 2015/2016 (stan na koniec sierpnia br.) saldo wymiany handlowej cukrem było dodatnie i wyniosło 223 tys. ton i 107 mln euro wobec 269 tys. ton i 110 mln euro przed rokiem, podsumowano w raporcie.

(ISBnews)