Warszawa, 28.11.2016 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski wzrósł o 6,4% r/r do 311,4 tys. ton w okresie styczeń-sierpień 2016 r., a w ujęciu wartościowym wzrósł o 17,1% do 148,2 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa.
Jednocześnie import cukru do Polski był dwukrotnie większy i wyniósł 190,9 tys. ton, a jego wartość była wyższa o 96,9%, zwiększając się do 82,9 mln euro.
"W okresie styczeń-sierpień 2016 roku polski eksport cukru był zauważalnie większy w ujęciu rocznym, import przyspieszył jednak dużo bardziej dynamicznie. Ceny wywozu poprawiły się, przywóz był nieco tańszy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale znacznie pogorszyło się w relacji rocznej" - czytamy w raporcie.
Sierpień okazał się miesiącem wzmożonej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu nieco ponad 51 tys. ton, czyli około 16% ilości wyeksportowanej łącznie w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 roku. Około 21 tys. ton trafiło do UE, w tym około 11 tys. ton do Niemiec. Natomiast importerzy sprowadzili blisko 35 tys. ton (około 18% przywozu w całym analizowanym okresie). Kupowano głównie w Zimbabwe (około 18 tys. ton) i Mozambiku (około 11 tys. ton). Najprawdopodobniej był to cukier trzcinowy do rafinacji. Rosnący eksport można wiązać z wysokimi cenami cukru na świecie, które są wynikiem deficytu na globalnym rynku cukru. Z kolei spory import można wiązać z niewielkimi zakupami z lipca i wysokim wywozem, który mógł pogorszyć zaopatrzenie krajowego rynku, podano także.
Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 73% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z UE. Najwięcej cukru sprowadzono ze Szwecji, Niemiec, Danii i Czech, a spoza UE - z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru, czytamy dalej.
"W okresie styczeń-sierpień 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie spadło o 22,7% do 65,3 mln euro i o 39% do 120,5 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek znacznie większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach" - czytamy w raporcie.
(ISBnews)