"Niewielki miesięczny spadek był odstępstwem od prawie nieprzerwanego trendu wzrostowego w indeksie od początku roku. Listopadowe spowolnienie wynika z ostrego spadku cen cukru, które zrównoważyły silne odbicie w cenach tłuszczy i olei" - napisano w raporcie FAO.

Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy.

data żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukier
11/2015 155,2 154,6 151,1 153,6 138,2 206,5
12/2015 153,4 150 149,5 151,6 141,5 207,8
1/2016 149,3 145,2 145,1 149,1 139,1 199,4
2/2016 149,7 146,7 142 148,2 150,3 187,1
3/2016 150,8 145,8 130,3 147,6 159,8 219,1
4/2016 152,8 149,6 127,4 149,8 166,4 215,3
5/2016 156,7 154,5 128 152,5 163,3 240,4
6/2016 163,9 159,9 137,9 156,9 161,9 276
7/2016 162,5 161,7 142,3 148,1 157,3 278,7
8/2016 166,6 164,9 154,6 143,6 169 285,6
9/2016 171,4 165 176 140,9 172 304,8
10/2016 172,6 163,4 182,8 142,3 167,9 315,3
11/2016 171,3 161,5 186,4 141,4 175,6 287,1

(PAP)