"Niewielki miesięczny spadek był odstępstwem od prawie nieprzerwanego trendu wzrostowego w indeksie od początku roku. Listopadowe spowolnienie wynika z ostrego spadku cen cukru, które zrównoważyły silne odbicie w cenach tłuszczy i olei" - napisano w raporcie FAO.
Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 13 miesięcy.
data | żywność | mięsa | nabiał | zboża | tłuszcze i oleje | cukier | |||||||
11/2015 | 155,2 | 154,6 | 151,1 | 153,6 | 138,2 | 206,5 | |||||||
12/2015 | 153,4 | 150 | 149,5 | 151,6 | 141,5 | 207,8 | |||||||
1/2016 | 149,3 | 145,2 | 145,1 | 149,1 | 139,1 | 199,4 | |||||||
2/2016 | 149,7 | 146,7 | 142 | 148,2 | 150,3 | 187,1 | |||||||
3/2016 | 150,8 | 145,8 | 130,3 | 147,6 | 159,8 | 219,1 | |||||||
4/2016 | 152,8 | 149,6 | 127,4 | 149,8 | 166,4 | 215,3 | |||||||
5/2016 | 156,7 | 154,5 | 128 | 152,5 | 163,3 | 240,4 | |||||||
6/2016 | 163,9 | 159,9 | 137,9 | 156,9 | 161,9 | 276 | |||||||
7/2016 | 162,5 | 161,7 | 142,3 | 148,1 | 157,3 | 278,7 | |||||||
8/2016 | 166,6 | 164,9 | 154,6 | 143,6 | 169 | 285,6 | |||||||
9/2016 | 171,4 | 165 | 176 | 140,9 | 172 | 304,8 | |||||||
10/2016 | 172,6 | 163,4 | 182,8 | 142,3 | 167,9 | 315,3 | |||||||
11/2016 | 171,3 | 161,5 | 186,4 | 141,4 | 175,6 | 287,1 |
(PAP)