"Rada nadzorcza Kompanii Węglowej w dniach 25 i 26 kwietnia 2014 roku przeprowadziła w Katowicach rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami na stanowiska członków Zarządu spółki IX kadencji. Po przeprowadzeniu rozmów kwalifikacyjnych podjęto uchwały, w których dokonano wyboru. Mirosława Taras został powołany na stanowisko prezesa Zarządu" - czytamy w komunikacie.

Na członków zarządu powołani zostali także: Władysław Kulczycki - wiceprezes ds. ekonomiki i finansów; Michał Sobel - wiceprezes ds. sprzedaży i marketingu; Marek Uszko - wiceprezes ds. produkcji; Piotr Rykala - wiceprezes ds. pracy oraz Tomasz Jakubowski - wiceprezes ds. restrukturyzacji i rozwoju.

Kompania Węglowa - największy w Unii Europejskiej producent węgla kamiennego, zatrudniający 55 tys. osób - nie ma prezesa od jesieni ubiegłego roku, kiedy dymisję złożyła Joanna Strzelec-Łobodzińska. Prace zarządu koordynował przez ten czas Marek Uszko.

Taras był prezesem spółki Lubelski Węgiel Bogdanka w latach 2008-2012 i za jego kadencji - w 2010 r. - spółka zadebiutowała na warszawskiej giełdzie oraz uruchomiła nowe pole Stefanów.