Kosztowny wielkanocny stół: ile wydamy na jedzenie na święta? [INFOGRAFIKI]

autor tekstu:Patrycja Otto  Źródło:Dziennik Gazeta Prawna
23 marca 2016 godz: 06:00

Ceny podstawowych produktów żywnościowych na Wielkanoc są średnio o 5 proc. wyższe niż przed rokiem – wynika z analizy przygotowanej we współpracy z największymi sieciami handlowymi w kraju

1/7
Najbardziej zdrożały warzywa – od kilku do nawet kilkudziesięciu procent – oraz cukier – o ponad 26 proc.
– Obecnie są w sprzedaży warzywa pochodzące z ubiegłorocznych zbiorów. Wówczas panowała susza, co wpłynęło nie tylko na zmniejszenie, ale i pogorszenie się jakości zbiorów. To przekłada się na wyższe ceny warzyw gruntowych, które ponadto są windowane przez kończące się zapasy – komentuje prof. Krystyna Świetlik, analityk Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Podobna sytuacja ma miejsce na rynku owoców, zwłaszcza jabłek. Obecnie trzeba za nie płacić o 35–40 proc. więcej niż przed rokiem.
statystyki

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Polecamy

Wiadomości branżowe

wszystkie »

Finansopedia forsal.pl

popularnenajnowsze