Michał Gajewski powołany na stanowisko prezesa BZ WBK kolejnej kadencji

Warszawa, 16.05.2018 (ISBnews) - Rada nadzorcza Banku Zachodniego WBK powołała na nową kadencję zarząd z dotychczasowym prezesem Michałem Gajewskim na czele, podał bank.
Zarząd BZ WBK został powołany w następującym składzie: Michał Gajewski - prezes, Andrzej Burliga - wiceprezes, Michael McCarthy - wiceprezes, Juan de Porras Aguirre - wiceprezes, Arkadiusz Przybył - wiceprezes, Feliks Szyszkowiak - wiceprezes, Carlos Polaino-Izquierdo - członek zarządu, Maciej Reluga - członek zarządu, Dorota Strojkowska - członek zarządu.
Michał Gajewski został wybrany na stanowiska prezesa BZ WBK poprzedniej kadencji w 2016 roku. Z sektorem bankowym jest związany od 1992 roku. Na początku swojej kariery w latach 1992-2008 pracował w grupie kapitałowej WBK, a następnie BZ WBK zajmując szereg funkcji począwszy od pracy w oddziale banku poprzez funkcje zarządcze średniego i wyższego szczebla, aż do pozycji członka zarządu BZ WBK, odpowiedzialnego za obszar bankowości detalicznej.
W latach 2008-2011 pełnił funkcję wiceprezesa w Banku BGŻ, zaś w w 2012 rozpoczął pracę w Banku Millennium - początkowo w latach 2012-2015 był dyrektorem makroregionalnym w pionie bankowości detalicznej, następnie w roku 2015 został powołany na członka zarządu ds. detalu.
BZ WBK jest 3. co do wielkości bankiem w Polsce pod względem aktywów (wg danych za 2017 r.). Jego akcje są notowane na warszawskiej GPW. Banco Santander S.A. ma 69,34% akcji BZ WBK.
(ISBnews)