Jemy najwięcej cukru od 28 lat. Specjalny podatek rozwiąże problem?

10 września 2018, 08:02 | Aktualizacja: 10.09.2018, 12:18
Źródło:Dziennik Gazeta Prawna
Cukier

Cukierźródło: Dziennik Gazeta Prawna

Mamy spożycie bliskie historycznych rekordów. Równocześnie wydajemy miliardy złotych na leczenie otyłości i jej powikłań.

wróć do artykułu

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Polub Forsal.pl

Reklama

Komentarze (15)

  • DJ(2018-09-10 10:35) Zgłoś naruszenie 320

    Skoro podatek od cukru ma zniechęcić do jego spożywania, to czy podatek dochodowy ma zniechęcić do pracy i zarabiania pieniędzy?

    Odpowiedz
  • pytanie(2018-09-10 09:58) Zgłoś naruszenie 260

    Czy znów brakuje na 500+, czy tym razem na premie?

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • Antybolszewik(2018-09-10 10:01) Zgłoś naruszenie 190

    Gospodarka nakazowa - Jak coś nie pasuje władzy to zaraz domiar (podatek). Niewolników lepiej nie edukować, tylko walić w nich wysokimi podatkami - do alkoholu, papierosów, cukru. A jak z biedy będą przemycać fajki, wódkę i słodkie bułki z Rosji to zamykać ich do więzień. Tak chcemy być traktowani.

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • ABC(2018-09-10 09:45) Zgłoś naruszenie 141

    Cukru wszędzie coraz mniej - ładują wszędzie syrop kukurydziany (kryjący się pod nazwą syropu glukozowego czy fruktozowego).

    Odpowiedz
  • toZnowu Ja(2018-09-10 08:25) Zgłoś naruszenie 95

    Jemu dużo cukru bo nas tak karmią. Słodycznie produkowane obecnie są paskudne, kazda czekolada składa się po pierwsze z cukru a dopiero potem z miazgi kakaowej. Słodycze dla dzieci są tak słodkie, że nie da się ich po prostu zjeść.

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • dr Jan(2018-09-10 08:58) Zgłoś naruszenie 811

    Jemy więcej cukru i z tego powodu więcej chorujemy. Zarabiają więc przemysł spożywczy i farmaceutyczny. To doskonała strategia sprzedaży. Ciągły wzrost zysków. Więcej na ten temat w książce "Mit chorób nieuleczalnych i wielki biznes".

    Odpowiedz
  • marian(2018-09-10 09:36) Zgłoś naruszenie 79

    coś w tym jest-przestałem spożywać cukier w każdej postaci,słodycze,ciasta i efekt taki,że schudłem 14 kg przez kilka miesięcy

    Pokaż odpowiedzi (1)Odpowiedz
  • apis melifera(2018-09-10 15:18) Zgłoś naruszenie 60

    ja spożywam statystycznie ponad 3 kg cukru dziennie - mam pasieke 80 uli - na zimę każdy musi dostac 15 kg cukru co oznacza, że potrzebuje dla nich 1200 kg rocznie...

    Odpowiedz
  • Kicpet(2018-09-10 09:51) Zgłoś naruszenie 53

    W Wielkiej Brytanii napoje nie zawierają już cukru. W tej chwili, dominuje tutaj bardzo zdrowy aspartam.

    Odpowiedz
  • ew(2018-09-10 14:41) Zgłoś naruszenie 51

    Ale nas ubywa to chyba imigranci zawyżaja średnia spożycia cukru

    Odpowiedz
  • PiszęPrawiePoPolsku(2019-09-03 16:48) Zgłoś naruszenie 20

    Na etykiecie wody smakowej słynnej firmy pisze dumnie: "Produkt niskokaloryczny"(*). Jest jedna z najbardziej kaloricznych wód smakowych w supermarkecie. Chcę mi się Ż... rzygać. Nie ma w Polsce kontrolu na czym, co reklamy mówią; w innych państwach, jak reklama kłamie to ją zablokują. Produkt kaloryczny nie może mieć "niskokaloryczny" na etykiecie. (*) ciekawe: w porównaniu do czego?

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Polecamy

Wiadomości branżowe

Tylko na Forsal.pl

Infografiki, wykresy, mapy

Opinie

Najnowsze galerie>>

wszystkie »

Finansopedia forsal.pl

popularnenajnowsze