Celem spotkania, jak podało MPiT, było "rozwianie nieporozumień wokół handlu wieprzowiną z USA".

W spotkaniu uczestniczył także Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk i przedstawiciel Ministerstwa Spraw Zagranicznych – poinformował resort przedsiębiorczości i technologii.

Podczas spotkania minister Emilewicz oraz Główny Lekarz Weterynarii przekazali stronie amerykańskiej wyjaśnienia dotyczące "procedur związanych z określaniem stref, gdzie obowiązują restrykcje związane z występowaniem ASF".

Wyjaśnili, że mięso, które trafiło na rynek amerykański spełniało wszystkie wymogi przepisów weterynaryjnych, w tym przepisów prawa europejskiego.

Reklama

Według informacji Głównego Inspektora Weterynarii doszło do pomyłki związanej z określeniem statusu miejsc, z których pochodziło wyeksportowane mięso.

"Szczegółowe informacje trafiły już drogą formalną do właściwych instytucji w Waszyngtonie. Liczymy, że przedstawione wyjaśnienia spowodują szybką korektę podjętej decyzji" - podało MPiT. Dodano, że obie strony pozostają w kontakcie roboczym do ostatecznego wyjaśnienia sprawy.

Jak poinformował w piątek Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, Stany Zjednoczone w czwartek wstrzymały czasowo import polskiej wieprzowiny, tłumacząc, że dostawy produktów pochodziły z zakładów znajdujących się w strefie objętej ograniczeniami wz. z afrykańskim pomorem świń (ASF).

Wstrzymanie importu, jak zaznaczył, obowiązuje od 18 października - restrykcje mają charakter czasowy, ale nie określono daty, do kiedy będą obowiązywać. Dodał, że ze względu na różnicę czasu, Inspekcja Weterynaryjna została poinformowana o tej decyzji w piątek.

Wstrzymanie importu dotyczy mięsa mrożonego, schłodzonego oraz produktów wieprzowych pochodzących z Polski.

>>> Czytaj też: USA czasowo wstrzymały import wieprzowiny z Polski. Powód? ASF