Warszawa, 10.10.2016 (ISBnews) - Saldo wymiany handlowej mięsem czerwonym i drobiowym oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 1 418 mln euro w I poł. 2016 r. , podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami ukształtował się na poziomie około 383 mln euro.
"Eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 219,1 tys. ton (wzrost o 12,6%), a jego wartość ukształtowała się na poziomie ponad 375 mln EUR (wzrost o 11,8%). Wywóz tego gatunku mięsa zanotowano, pomimo rosyjskiego embarga (ale także częściowego azjatyckiego zakazu) nałożonego pod koniec stycznia 2014 r. na unijną wieprzowinę po wykryciu na Litwie i w Polsce afrykańskiego pomoru świń u dzików. Wzrost eksportu był wynikiem zwiększonych wysyłek wieprzowiny przede wszystkim do „starych" krajów Wspólnoty (o 5,3%), a także do Stanów Zjednoczonych (wzrost o 12,6%) oraz Hongkongu (ponad dwukrotny wzrost)" - czytamy w raporcie.
Przywóz wieprzowiny do Polski zwiększył się o 1,9% r/r, i wyniósł 333,1 tys. ton. Wartość tego importu osiągnęła pułap 595,3 mln euro. Bilans handlu wieprzowiną nieco się poprawił, pozostając jednak na ujemnym poziomie -220,2 mln euro, podano w raporcie.
W I połowie 2016 r. Polska wyeksportowała także 143,3 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego (wzrost o 5,5%) o wartości blisko 471 mln euro oraz około 35 tys. ton mrożonej wołowiny (spadek o 5,5%) o wartości 115,9 mln euro, podano także.
"Polska wyeksportowała 157,6 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 4,6% więcej niż w I połowie 2015 r. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów wzrósł o 3,3% do 462,2 mln euro. W miesiącach styczeń-czerwiec 2016 r. wyeksportowano z Polski łącznie 46,3 tys. ton kiełbas o wartości 129,3 mln euro. Kiełbasy wywożono głównie do Wielkiej Brytanii, Litwy, Niemiec, Danii, na Węgry, do Słowacji, Irlandii, Czech, Rumunii, Łotwy, Francji, Bułgarii, Holandii, Szwecji, a ponadto do Hiszpanii, Belgi, Włoch, Portugalii, Gabonu, Estonii, Kosowa, Stanów Zjednoczonych i wielu innych krajów" - podano także w materiale.
Import przetworów mięsnych do Polski wyniósł 11,4 tys. ton, i był o ponad 6% mniejszy r/r, a wartość obniżyła się o 8,9% do 48,1 mln euro.
(ISBnews)