Warszawa, 08.03.2017 (ISBnews) - Producenci z Włoch wyeksportowali do Polski produkty żywnośiowe o wartości 733,6 mln euro w 2016 r., co oznacza wzrost o 6% r/r, podała Sekcja Promocji Handlu Ambasady Włoskiej.
„W niemal wszystkich rankingach, włoska kuchnia jest najbardziej ulubiona przez Polaków. Nic więc dziwnego, że import włoskiej żywności systematycznie rośnie. W ostatnich 5 latach jego wartość wzrosła aż o 31%. W ubiegłym roku wartość importu w 2016 roku wyniosła 733,6 mln euro i wzrosła o 6% w stosunku do roku 2015, kiedy import włoskich produktów do Polski osiągnął wartość 691,8 mln euro" – czytamy w komunikacie.
Włosi dostarczają do Polski między innymi nabiał (np. sery), wina, produkty na bazie kakao, makarony, przetwory warzywne (głównie na bazie pomidorów) i owocowe, a także niektóre gatunki owoców. Wśród eksporterów żywności do Polski, Włosi zajmują już od kilku lat 4 miejsce, podano również.
„Obserwujemy coraz większe zainteresowanie konsumentów z Polski nie tylko produktów nieprzetworzonych takich jak pomidory czy winogrona, ale także takich, których wyprodukowanie wymaga wyjątkowych warunków i które bardzo często są charakterystyczne dla danego regionu" – powiedział Antonino Mafodda, dyrektor ICE-Agencji Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich, Sekcji Promocji Handlu Ambasady Włoskiej, organizatora warsztatów „A Taste of Southern Italy" dla potencjalnych odbiorców: importerów, dystrybutorów, hurtowników, sieci handlowych, restauratorów i detalistów z Polski.
Regionalne produkty z Południa Włoch, wśród których aż 215 (na 814 w całych Włoszech i 2936 na całym świecie) posiada certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO i PGI), prezentują w Warszawie ich producenci z 4 prowincji „dołu apenińskiego buta": Apulii, Kalabrii, Kampanii i Sycylii. ICE-Agencja Promocji i Internacjonalizacji Przedsiębiorstw Włoskich zorganizowała z ich udziałem
Południe Italii to największy producent we Włoszech oliwy z oliwek, makaronów, pomidorów „pelati" czyli bez skórki, mozzarelli, oliwek a także cytrusów i innych owoców. To właśnie z tego obszaru pochodzą takie produkty jak Mozzarella di Bufala Campana DOP, pomidory „pelati" San Marzano, czerwona cebula z Tropei, pomidorki Ciliegino di Pachino, a także kilka uznanych odmian cytrusów jak na przykład czerwona pomarańcza z Etny.
(ISBnews)