Wymierające zawody. Te profesje mogą niebawem zniknąć z rynku pracy

Autor tekstu: Aleksandra Dzierżek  , tylko na Forsal.pl
07 kwietnia 2015 godz: 05:47 | Aktualizacja: 2015-07-18 14:00:26.006819+02

Automatyzacja pracy powoli wypiera z rynku zawody, których wykonywanie polega w dużej mierze na wykonywaniu rutynowych, powtarzalnych czynności. Które profesje są najbardziej zagrożone?

1/8
Robotnicy w przetwórstwie spożywczym
Jak wynika z badań Warszawskiego Instytutu Studiów Ekonomicznych, robotnicy zatrudnieni w przetwórstwie spożywczym i pokrewnych branżach to reprezentanci zawodów najmocniej zagrożonego przez postęp technologiczny w Polsce. Z wyliczeń ekonomistów wynika, że ich praca zostanie zastąpiona przez komputery z prawie 99-procentowym prawdopodobieństwem.
„Coraz więcej obszarów na rynku pracy podlega zmianom z powodu automatyzacji. To powoduje, że zanika zapotrzebowanie na część pracowników, np. na liniach produkcyjnych, które w coraz większym stopniu są zautomatyzowane” – komentuje Krzysztof Inglot, pełnomocnik zarządu firmy rekrutacyjnej Work Service S.A.
statystyki

Komentarze (7)

  • baju baj(2015-04-12 11:55) Zgłoś naruszenie 11

    Pierwsi to odpadną z rynku pracy pseudodziennikarze :)

    Odpowiedz
  • his.(2015-04-07 08:10) Zgłoś naruszenie 10

    Być może te "proroctwa" dotyczą jankesów i pewnie Japończyków. U nas zanikają szewcy ,introligatorzy ,rymarze ,kowale itd...czyli zawody typowo rzemieślicze. A klasa urzędnicza rośnie w siłę...

    Odpowiedz
  • Harold(2015-04-07 11:36) Zgłoś naruszenie 10

    We wschodniej Polsce znalezienie piekarza czy nawet ucznia po szkole piekarniczej graniczy z cudem!

    Odpowiedz
  • Zniesmaczony czytelnik(2019-01-02 16:03) Zgłoś naruszenie 10

    Czy ty coś brałeś podczas pisania tego ??

    Odpowiedz
  • antyurzędnik(2015-04-13 02:46) Zgłoś naruszenie 00

    Urzędnicy:) to jest moje marzenie, kraj 39 mln mieszkańców i 50 000 urzędników:)
    Czyż nie był by to raj na ziemi:)

    Odpowiedz
  • EMERYT(2015-04-08 07:51) Zgłoś naruszenie 02

    Bez chleba da się żyć.Nie jem go już 15lat Chleb tworzy zły cholesterol tzw grzyby.tuszę, ciśnienie, różne choroby
    wizyty w ośrodkach zdrowia, tabletki, a w konsekwencji przedwczesną śmierć.

    Odpowiedz
  • Stanisław Pokojowy(2015-04-12 16:32) Zgłoś naruszenie 01

    Dzięki automatyzacji, już dziś moglibyśmy pracować nie więcej niż 15 godzin TYGODNIOWO. Zamiast jednak dopuścić do tego, by czas pracy diametralnie się zmniejszył i uwolnił drzemiący w ludziach potencjał, umożliwiając im realizację własnych projektów, przyjemności, pomysłów i wizji, nadal pracujemy 8-10 godzin DZIENNIE. Dlaczego? Po co? Ogromne rzesze ludzi, zarówno w Europie, jak i Ameryce Północnej, spędzają całe swoje pracownicze życie wykonując zadania, które, jak sami po cichu przyznają, nie muszą tak naprawdę być wykonane. Praca jaką większość z nas wykonuje jest zupełnie bez sensu!
    Mówcie co chcecie o pielęgniarkach, śmieciarzach czy mechanikach, ale jest sprawą oczywistą, że gdyby oni wszyscy nagle rozpłynęli się w powietrzu, skutki byłyby natychmiastowe i katastrofalne. Świat bez nauczycieli czy magazynierów miałby nie lada kłopoty i nawet bez pisarzy science fiction czy muzyków ska byłby zwyczajnie mniej wartościowym miejscem. Nie jest do końca jasne, jak bardzo ludzkość cierpiałaby w świecie, w którym przestaliby istnieć prezesi funduszy inwestycyjnych, lobbyści, spece od kreowania wizerunku, aktuariusze, telemarketerzy, komornicy czy radcy prawni, ale wielu podejrzewa, że stan rzecz znacząco by się wówczas poprawił.
    Pomyślcie nad tym!!!

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Polecamy

Wiadomości branżowe

wszystkie »

Finansopedia forsal.pl

popularnenajnowsze