Prezes Huawei Canada Eric Li w notatce skierowanej do pracowników powiedział, że Bradley będzie służył jako specjalny doradca, pomagając firmie "w razie potrzeby" - podał Reuters.

1 grudnia na lotnisku w kanadyjskim Vancouver, na wniosek USA, zatrzymana została dyrektor finansowa Huawei Meng Wanzhou. USA podejrzewają ją o oszustwa w związku z łamaniem amerykańskich sankcji nałożonych na Iran. Obecnie Meng – zwolniona z aresztu za kaucją – oczekuje na wynik postępowania w sprawie ekstradycji do Stanów Zjednoczonych, gdzie grozi jej wieloletnie więzienie. W odwecie w Chinach aresztowano dwóch Kanadyjczyków.

USA i niektórzy ich sojusznicy podejrzewają firmę Huawei o niejawne związki z chińskim rządem. Już w 2012 roku Huawei i inna wielka firma chińska ZTE były w USA przedmiotem śledztwa pod zarzutem szpiegostwa i stwarzania zagrożenia dla krytycznej infrastruktury.

>>> Zobacz również: Afera szpiegowska z koncernem w tle. Dyrektor Huawei Polska współpracował z chińskim wywiadem?

>>> Czytaj też: Huawei groźny dla bezpieczeństwa państwa? Zakaz korzystania ze sprzętu to za mało