W poniedziałek przysięgę prezydencką złoży nowy szef państwa Wołodymyr Zełenski. Zastąpi on dotychczasowego prezydenta Petra Poroszenkę, który powołał obecny skład RBNiO.

„W związku z wygaśnięciem mandatu prezydenta Ukrainy, który powołał mnie na stanowisko, proszę o rozpatrzenie podania o zwolnienie mnie ze stanowiska sekretarza Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy” - napisał Turczynow.

„Biorąc pod uwagę trwającą agresję militarną Federacji Rosyjskiej wobec Ukrainy, gotów jestem do obrony kraju bezpośrednio w służbie wojskowej (…)” - oświadczył.

55-letni Turczynow pochodzi z Dniepra (dawniej Dniepropietrowsk) i przez wiele lat związany był z partią Batkiwszczyna wywodzącej się z tego samego miasta byłej premier Julii Tymoszenko. Przez kilka kadencji z ramienia tego ugrupowania był deputowanym Rady Najwyższej (parlamentu).

Turczynow był też szefem Służby Bezpieczeństwa Ukrainy, wicepremierem oraz przewodniczącym parlamentu. W lutym 2014 roku, po obaleniu prorosyjskiego prezydenta Wiktora Janukowycza, jako szef Rady Najwyższej, pełnił obowiązki głowy państwa. Przekazał je w czerwcu tegoż roku ówczesnemu zwycięzcy wyborów prezydenckich, którym został ustępujący dziś Poroszenko.

Na stanowisko sekretarza Rady Bezpieczeństwa Narodowego i Obrony Ukrainy Turczynow został powołany przez Poroszenkę w grudniu 2014 roku.

Z Kijowa Jarosław Junko (PAP)