To właśnie Ukraińcom dedykujemy dzisiejsze wydanie Prawa na co dzień Dziennika Gazety Prawnej, w którym zebraliśmy najważniejsze informacje dotyczące przyjazdu do Polski, legalnego w niej pobytu i pracy. Podpowiadamy jak uniknąć kłopotów i jak sobie z nimi radzić, gdy już się pojawią. Uporządkowaliśmy je w tuzin spraw.

Польські підприємці зазначають кваліфікованість, бажання працювати, відданість роботі і відносно низькі очікування осіб, які приїздять з України. Але правдою є також описана минулого тижня в газеті "Dzienniku Gazecie Prawnej" експлуатація працівників польськими підприємцями. Їм іноді погано платять, вони працюють впродовж багатьох годин без додаткової оплати, часом їх розміщують в умовах, які суперечать відчуттю добропорядності і людській гідності. Вони працюють без договору, без страхування. Їм забирають закордонні паспорти і, шляхом різних фінансових покарань, заробітки.

На щастя це маргінес. Але важливий маргінес, незаконний. Адже багато польських підприємців поводитися чесно, працевлаштовує працівників з-за кордону дотримуючись правил і принципів, які випливають з трудового кодексу. На сторожі легальності працевлаштування з польського боку стоїть інспекція праці, а людського трактування інших націй - поліція і прокуратура. Але щоб кожен з вже майже мільйона громадян України, які перебувають і працюють в Польщі почувався в нас добре, гідно і безпечно, цього не достатньо. Також наші гості можуть подбати про своє буття, дотримуючись закону і не погоджуючись на нелегальне працевлаштування. Законодавство захищає перш за все тих, хто його дотримується. Їм ми присвячуємо сьогоднішній випуск "Права на щодень", в якому зібрали найважливішу інформацію про приїзд в Польщу, легальне перебування і працевлаштування. Ми підказуємо як уникнути проблем і як з ними справитися, якщо вони з'являться. Ми впорядкували дюжину справ.

Справа 1. Візи все ще не відмінили

Щоб в'їхати у Польщу громадяни України мусять виробити візу. Подорожуючи службово, туристично або з приватним візитом, можна клопотатися про шенгенську візу, яка дозволяє перебувати в Польщі і інших державах шенгену 90 днів впродовж 6 місяців. Особи, які виїжджають в Польщу з наміром працевлаштування, повинні отримати національну візу, яка дозволяє перебувати і працювати в Польщі шість місяців впродовж року. Таку візу, перед її закінченням, можна пізніше продовжити в Польщі, звернувшись з цим питанням в воєводське управління.

Шенгенська віза коштує зазвичай 35 євро, а якщо заява розглядається в експрес-режимі - 70 євро. Національна віза видається безкоштовно, але немає можливості прискорення процедури, тому заяву треба подати мінімум тиждень перед запланованою подорожжю. Видача візи однак не гарантує в'їзду на територію Республіки Польща, остаточне рішення приймає співробітник Прикордонної служби.

Заяву на візу можна подати в одному з шести консульств, в тому числі при посольстві в Києві або за посередництвом одного з 14 Центрів прийому візових заяв (PPWW). А зареєструватись на чергу можна в інтернеті, скориставшись е-консульством. (www.e-konsulat.gov.pl/). Заяви потрібно адресувати до консульського відділу за постійним місцем перебування особи, яка клопочеться про видачу візи, тобто за адресою прописки на постійне перебування або фактичної адреси перебування (визначеної на підставі юридичної адреси місця працевлаштування, ведення підприємницької діяльності або навчання). Список адрес польських центрів та PPWW знаходяться на сторінці польського посольства в Києві (http://www.kijow.msz.gov.pl/uk/root).

На сайті посольства ми знайдемо також формуляри заяв, які відрізняються для обох видів віз. В кожному випадку бланк потрібно заповнити латинськими літерами (польською, англійською або українською, але з транслітерацією). Фотографія, в загальному, повинна мати розміри 3,5 x 4,5 см, мусить бути чіткою, чистою та контрастною, надрукованою на папері високої якості на білому фоні. Не може бути старшою ніж 6 місяців і повинна дозволити ідентифікувати заявника. Обличчя повинно бути в анфас, з закритими устами, не закрите волоссям, від верхівки голови до верхньої частини плечей.

Підготувати потрібно також:

* український закордонний паспорт (дійсний принаймні ще три місяці після закінчення терміну візи, в якому міститься принаймні дві пусті сторінки, призначені для віз) та копію його першої сторінки,

* український внутрішній паспорт (оригінал і ксерокопія). Якщо хтось послуговується документом нового типу, він повинен доставити також додатково оригінал та копію довідки про прописку.

* медичне страхування на суму страхування мінімум 30 тис. євро, дійсне у всіх державах Європейського союзу (оригінал і ксерокопія) видане однією з 106 фірм, поліси яких приймаються в Євросоюзі. Їх перелік знайдемо на сторінці польського посольства та на сторінках консульств. У випадку клопотання про одноразову візу - поліс повинен покривати весь період її дійсності та всі заплановані дні перебування. У випадку клопотання про мультивізу - поліс повинен покривати термін першого в'їзду.

Особи, які виїжджають у Польщу на роботу повинні представити оригінал і копію заяви про намір доручення виконання роботи, зареєстрованої в Управлінні праці в Польщі, за місцем реєстрації фірми, в якій вони хочуть влаштуватися на роботу. Заяву повинен заповнити підприємець, який має намір працевлаштувати громадянина України. Він мусить це зробити на офіційному бланку, який можна отримати в управління праці і вказати дату видачі, підпис і печатку відповідальної особи в повітовому управлінні праці; назву фірми, яка запрошує, підпис роботодавця. В заяві повинно вказуватися повне ім'я, прізвище, рік народження, серія і номер закордонного паспорта особи, яке запрошують; мета і час тривання візиту (дата, кількість днів і в'їздів). Детальніше на цю тему у справі 2. Потрібно пам'ятати, що ця заява передбачає видачу візи згаданій в документі особі, але не членам її сім'ї. Після отримання національної візи і поселення в Польщі громадяни України можуть самостійно запрошувати близьких у гості, клопочучись про шенгенські візи.

Якщо хтось отримає візу на підставі дозволу на працевлаштування на території РП (див. справа 2), виданого воєводою (потрібен оригінал і копія), він може клопотатися про видачу візи найближчій сім'ї.

Клопочучись про шенгенську візу, крім заяви, закордонного і внутрішнього паспортів, необхідно пред'явити також документи, які підтверджують заняття і доходи, які б доказували існування фінансових зв'язків з Україною (довідка з місця роботи, про отримання пенсії або ренти, студентський квиток і т.д.). Вони повинні також довести, що мають достатньо коштів, щоб покрити витрати на плановану подорож та повернутися до дому. Це може бути гарантія спонсора, запрошення (оригінал і копія), засвідчені в воєводському управлінні, власні кошти, підтверджені довідкою з банку, документ, який підтверджує проживання, забезпечене приймаючою стороною або бронювання готелю, документи, який вказує на мету поїздки. Індивідуальні туристи можуть подавати заяви на візу на підставі підтвердження бронювання готелю. Визнається також e-voucher. При цьому готель в Польщі має бути оплачений принаймні на 50 відсотків (e-voucher на 100 відс.), в іншій шенгенській країні - в 100 відс. Основним документом для відвідуючих родини є оригінал запрошення, підтверджений у воєводському управлінні. Запрошуючою стороною може бути громадянин Польщі, але також громадянин, який легально проживає на території РП і має карту перебування або національну візу. Повний перелік обставини і підтверджуючих їх документів (напр. виїзд з метою відвідування могил, участь в спортивних заходах, бізнес-подорож і багато інших) знаходиться на сторінці польського посольства.

Справа 2. Дозвіл чи заява

Ми згадували, що клопочучись про візу, яка дала б можливість працювати потрібно мати дозвіл на працевлаштування або заяву роботодавця. В чому корениться різниця?

Зазвичай іноземці, які хочуть працювати в Польщі, повинні отримати дозвіл на працівлаштування. Такий дозвіл видає воєвода, але за умови, що на визначені посади не має бажаючого громадянина Польщі. З цією метою проводиться так званий тест ринку праці. Він полягає, серед іншого, в перегляді осіб, які шукають роботу і зареєстровані в повітових управліннях праці у воєводстві, а якщо таких не має, оголошується набір. Лише у випадку якщо така діяльність не принесе результату, можна звернутися за дозволом на працевлаштування для конкретного іноземця. Ця процедура триває мінімум півтора місяці.

В дозволі згадується фірма, яка працевлаштовує а також посада або вид роботи, яка доручається іноземцеві. Отже він може він працювати тільки на цій конкретній посаді, а якщо захоче змінити роботодавця, посаду чи галузь, в якій працевлаштований, йому необхідно отримати новий дозвіл. Ці принципи стосуються всіх іноземців. Однак громадяни декількох країн, в тому числі України, привілейовані і можуть (але не мусять) скористатися спрощеною процедурою.

Щоб легально працевлаштувати працівника з України польський роботодавець мусить подати заяву про намір доручення виконання праці іноземцеві. Зразок змісту і правового роз'яснення для фірми, яка подає заяву, можна отримати в повітових управліннях праці, на їх інтернет-сторінках та на сайті Міністерства праці і соціальної політики (www.mpips.gov.pl) . Процедура реєстрації заяви в PUP безкоштовна.

Її необхідно зареєструвати в повітовому управлінні праці за місцезнаходженням фірми і цього достатньо. При цьому не вимагається описаний вище тест ринку. Процедура реєстрації заяви триває від одного до декількох днів. На підставі такого документу громадянин України може клопотатися про національну візу і працювати в Польщі впродовж періоду, який не перевищує 6 місяців впродовж чергових 12 місяців (незалежно від кількості фірм, які доручають йому виконання роботи в цей період).

В цій ситуації необхідне укладення договору між роботодавцем і працівником в письмовій формі. Цей обов'язок стосується не тільки трудового договору, але також цивільно-правових договорів, напр. договору підряду або договору про виконання твору (див. справа 4). Відсутність письмового договору є порушенням, за яке загрожує покарання штрафом.

Якщо іноземець, який працює на підставі заяви, захоче змінити роботодавця, він мусить отримати нову заяву від нової фірми. Допустимий період роботи - 6 місяців впродовж чергових 12 місяців - стосується всіх працевлаштувань в цей період. У випадку зміни роботодавця не потрібно клопотатися про нову візу.