Władze francuskie ujawniły dane dotyczące skutków wprowadzenia od 1 lipca 2009 r. obniżonej, 5,5-proc. stawki VAT na usługi gastronomiczne. Niestety, dane te są druzgocące. W sektorze restauracyjnym nie wzrosło zatrudnienie, tak jak planowano. Ceny spadły zaledwie o 1,46 proc. Jedynym zauważalnym skutkiem obniżki VAT jest spadek wpływów budżetowych o 2,4 mln euro.
Co ciekawe, w Polsce obniżki VAT nie było, a wpływy z tego podatku są na nieco wyższym poziomie niż w 2008 roku. Do polskiego budżetu z VAT wpłynęło już 143,6 mld zł, co stanowi 97,4 proc. planu na cały 2009 rok (rok temu było to 144,4 mld zł, czyli 97,6 proc. z planu). Co może być tego powodem? Obniżka stawek PIT. To, co podatnicy zarobili na obniżce podatku dochodowego (8 mld zł, według szacunków resortu finansów), przeznaczyli na konsumpcję, co z kolei wpłynęło na większe dochody z tytułu VAT.
Zdaniem polskich ekspertów na francuskiej obniżce VAT zarobili głównie restauratorzy.
Reklama
ikona lupy />
VAT we Francji / DGP
ikona lupy />
Widok z okna restauracji w Paryżu / Bloomberg