"Po trudnych negocjacjach prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi we współpracy z Głównym Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz instytutami branżowymi, uzupełnionych wizytami studyjnymi kolumbijskich ekspertów – Kolumbijski Instytut Rolnictwa (ICA) opublikował na swojej stronie internetowej importowe wymagania fitosanitarne dla polskich jabłek" - czytamy w komunikacie polskiego ministerstwa rolnictwa.
Resort dodał, że osiągnięte porozumienie umożliwia sprzedaż na tamtejszym rynku jabłek pochodzących z produkcji 2019 r. przez podmioty zarejestrowane oraz spełniające wymagania importowe Kolumbii.
Szczegółowych informacji w zakresie warunków i formalności dotyczących eksportu, jak również aktualizacji wpisu do rejestru, udzielają jednostki terenowe Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Polska jest największym producentem jabłek w Europie. W tym roku GUS wstępnie oszacował zbiory na ok. 3 mln ton, tj. o ok. 25 proc. mniej od rekordowej produkcji jabłek w roku 2018. W sezonie 2018/2019 eksport tych owoców oceniono na 1 mln 450 tys. ton. Polska jest też jednym z największych producentów i eksporterów koncentratu jabłkowego.
Spożycie jabłek w Polsce jednak spada. W 2014 r. przeciętnie rocznie jedliśmy 14 kg tych owoców, a w 2017 r. - już 12 kg. (PAP)