Najwięcej miodu w Polsce produkowane jest woj. wielkopolskim. W u.br. powstało tam 2366 ton miodu. Dużymi producentami są też woj. lubelskie (2320 ton) i warmińsko-mazurskie (2141 ton). Najmniej miodu powstaje za to w woj. opolskim (465 ton).

Z danych GUS wynika, że w 2016 r. w polskich ulach żyło 983,3 tys. rodzin pszczelich. W naszym kraju przeważają też niewielkie pasieki. Ponad 60 proc. wszystkich pasiek stanowią pasieki posiadające od 11 do 50 pni; 25 proc. pasiek posiadało do 10 pni. W pszczelarstwie pień oznacza rodzinę pszczelą wraz z ulem i plastrami.

Średnia ilość miodu pozyskana od jednej rodziny pszczelej w pasiekach powyżej 80 pni to 35 kg miodu rocznie.

Urząd poinformował, że rośnie liczba osób zajmujących się pszczelarstwem w naszym kraju. W 2005 r. mieliśmy ponad 36,6 tys. pszczelarzy, z kolei w 2015 r. było ich już ponad 42,8 tys.

Reklama

GUS dodał, że rośnie też spożycie miodu (obecnie w ciągu miesiąca jedna osoba spożywa ok. 30 gram miodu), a także jego cena. W 2000 r. za 400 g słoik miodu pszczelego wielokwiatowego płaciliśmy 6,40 zł, a w czerwcu 2017 r. 11,85 zł. Najdroższy jest miód w woj. zachodniopomorskim i podlaskim (ponad 13 zł), a najtańszy w śląskim i dolnośląskim (ok. 9 zł).

W 2016 r. wartość eksportu miodu naturalnego wyniosła 131,8 mln zł. Najwięcej sprzedaliśmy do UE – za 126,3 mln zł. Głównymi odbiorcami naszego miodu są Francja (3,4 tys. ton), Niemcy (3,3 tys. ton) i Belgia (1,5 tys. ton). W 2016 r. import miodu wyniósł 24,4 tys. ton. Miód sprowadzaliśmy głównie z Ukrainy (14,7 tys. ton) i Chin (6,5 tys. ton).

GUS poinformował ponadto, że produkcja miodu pitnego w 2015 r. wyniosła 860 tys. litrów i od 2010 r. utrzymuje się na zbliżonym poziomie. (PAP)