Państwowa służba weterynaryjna Białorusi przeprowadziła na jesieni ubiegłego roku inspekcję w 27 polskich zakładach przetwórstwa mięsnego, pozwolenia na eksport dostało 10 z nich. Prawo eksportu otrzymało 6 zakładów produkujących mięso czerwone, 3 chłodnie składowe i 1 zakład jeliciarski. Dotychczas na Białoruś mogły wywozić mięso i przetwory mięsne przedsiębiorstwa, które mają prawo do eksportu na rynek Federacji Rosyjskiej.

W maju tego roku Białoruś wprowadziła czasowy zakaz wwozu wieprzowiny z Polski w związku z wykryciem w Polsce przypadku tzw. świńskiej grypy. Jak wyjaśnił PAP w piątek Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek, zakaz ten nadal obowiązuje, choć jest on wprowadzony niezgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt (OIE). Dodał, że zamierza po raz kolejny interweniować w tej sprawie. Białoruś jest jedynym krajem, który wprowadził taki zakaz.

Związek przyznał, że obecnie eksport mięsa wieprzowego na Białoruś jest nieznaczny. Według Centrum Informatyki Handlu Zagranicznego, w pierwszych dwóch miesiącach 2009 r. polscy eksporterzy wysłali do tego kraju 1 tys. 221 ton mięsa wieprzowego o wartości 2 mln 241 tys. euro. Cały eksport wieprzowiny w tym okresie wyniósł 26 tys. 400 ton, a jego wartość wyniosła 47,8 mln euro. W styczniu i lutym Polska nie eksportowała żywych świń na Białoruś.



Reklama