Elżbieta Bieńkowska będzie komisarzem do spraw jednolitego rynku wewnętrznego Unii Europejskiej - powiedział w Rybniku premier Donald Tusk

Nie wiadomo, jakie teki obejmą wszyscy kandydaci. Jest wśród nich kilkoro członków ustępującej Komisji, w tym komisarz do spraw energii Guenther Oettinger z Niemiec, komisarz do spraw wewnętrznych Cecilia Malmstroem ze Szwecji i komisarz do spraw rozwoju i pomocy humanitarnej, Kristalina Georgijewa z Bułgarii.

Jestem zachwycony, że będę współpracował z moim przyjacielem @premiertusk

— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) sierpień 30, 2014

Tweet nowego szefa komisji europejskiej w dniu wyborów Donalda Tuska na przewodniczącego Rady Europy.

Jean Claude-Juncker przesłał listę kandydatów premierowi Włoch Matteo Renziemu, gdyż Włochy sprawują w tym półroczu przewodnictwo w Unii Europejskiej. Kandydatów na komisarzy musi zaakceptować Rada Unii i Parlament Europejski.

Wicepremier Bieńkowska uczestniczy tymczasem w posiedzeniu Sejmowej Komisji do spraw Unii Europejskiej, która ma jej udzielić rekomendacji. Nie będzie ona jednak wiążąca.

>>> Czytaj też: Orbán buduje drugi Singapur. Czy Węgry staną się europejskim tygrysem?