Projekt badawczy może ruszyć w marcu 2022 roku i będzie finansowany przez rząd Japonii. Wezmą w nim udział naukowcy z japońskiej agencji kosmicznej JAXA oraz prywatne firmy działające w branży spożywczej i technologicznej – pisze Kyodo, powołując się na anonimowe źródła zapoznane z tymi planami.

Badacze będą poszukiwali potencjalnego źródła pożywienia dla astronautów, którzy prawdopodobnie będą się w przyszłości zatrzymywać na Księżycu na dłuższe okresy. W przypadku dużej liczby astronautów stałe dostarczanie żywności z Ziemi byłoby niepraktyczne.

Celem projektu jest opracowanie technik uprawy wewnątrz pomieszczeń, która mogłaby być zastosowana w warunkach księżycowych: przy temperaturze na zewnątrz sięgającej minus 100 stopni Celsjusza, braku wody i powietrza potrzebnego roślinom. Te technologie mają być przydatne również w rolnictwie na Ziemi.

Naukowcy spróbują też ustalić, w jaki sposób zachować dobry stan zdrowia psychicznego i fizycznego, przebywając w zamkniętych przestrzeniach przez długi czas – podała japońska agencja.

Reklama

Badania rozpoczną się w Japonii, a później mogą być przeniesione w inne miejsce, w którym warunki bardziej przypominają księżycowe, na przykład na Antarktydę – przekazały źródła.

Andrzej Borowiak (PAP)