Polska rolnictwem stoi. Zobacz w czym nasz kraj jest najlepszy na świecie
Choć rolnictwo kojarzy się raczej z zacofaniem gospodarki, to właśnie w tej dziedzinie Polska zajmuje najwyższe miejsca w światowych rankingach. Chłop potęgą jest i basta.
.
1 Rzepak – 8. miejsce na świecie. Rzepak to roślina oleista (odmiana kapusty), z której nasion wytwarza się olej. Olej rzepakowy stosuje się m.in. do produkcji biopaliw. Produkcja rzepaku w Polsce w 2010 r. wyniosła ponad 2 mln ton. Największym producentem na świecie były Chiny.
Inne
2 Ziemniaki – 7. miejsce na świecie. Ziemniaki są czwartym najważniejszym artykułem spożywczym na świecie (po ryżu, pszenicy i kukurydzy). Polska jest drugim producentem ziemniaków w UE i największym eksporterem do Rosji. Produkcja ziemniaków w Polsce w 2010 r. wyniosła ponad 8,7 mln ton. Największym producentem na świecie były Chiny.
ShutterStock
3 Buraki cukrowe – 7. miejsce na świecie. Burak cukrowy to druga po trzcinie cukrowej roślina cukrodajna. Produkcja buraków cukrowych w Polsce w 2010 r. wyniosła ponad 9,8 mln ton. Największym producentem na świecie była Francja.
ShutterStock
4 Jabłka – 6. miejsce na świecie. Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Produkcja jabłek w Polsce wyniosła w 2010 r. ponad 1,8 mln ton. Największym producentem na świecie były Chiny.
Inne
5 Marchew i rzepa – 5. miejsce na świecie. Produkcja marchwi i rzepy w Polsce wyniosła w 2010 r. ponad 0,8 mln ton. Największym producentem na świecie były Chiny.
ShutterStock
6 Boczek i szynka – 4. miejsce na świecie. Polska jest potentatem nie tylko w produkcji roślinnej. Według FAO w 2010 r. nasz kraj miał czwarte miejsce na świecie pod względem produkcji boczku i szynki, a piąte w produkcji wieprzowiny.
ShutterStock
7 Produkcja grzybów i trufli – 4. miejsce na świecie. W Europie Polska ustępuje w tej kategorii tylko Holandii. Ponadto lepsze są od nas Stany Zjednoczone i światowy hegemon – Chiny. Produkcja grzybów w Polsce wyniosła w 2010 r. ponad 178 tys. ton.
ShutterStock
8 Owies – 3. miejsce na świecie. Ok. 80 proc. polskiej produkcji owsa przeznaczone jest na pasze. Produkcja owsa w Polsce wyniosła w 2010 r. ponad 1,3 mln ton. Największym producentem na świecie była Kanada.
Inne
9 Mięso gęsi i perliczek – 3. miejsce na świecie. W Polsce hoduje się dużo gęsi, ale mało ich się jada. Przy niskiej konsumpcji gęsiny w kraju Polscy hodowcy są uzależnieni od rynku niemieckiego
ShutterStock
10 Siano – 3. miejsce na świecie. Rolnictwo dostarcza nie tylko artykułów spożywczych. Produkcja rolna odbywa się nie tylko na gruntach ornych. Łąki stanowią ponad 7 proc. powierzchni naszego kraju, dlatego wysoka pozycja w rankingu producentów siana nie powinna dziwić.
ShutterStock
11 Maliny – 2. miejsce na świecie. Pod względem produkcji malin ustępujemy tylko Rosji. Produkcja malin w Polsce wyniosła w 2010 r. ponad 87 tys. ton.
ShutterStock
12 Porzeczki – 2. miejsce na świecie. Podobnie jak w przypadku malin, więcej porzeczek niż w Polsce produkuje się tylko w Rosji. Produkcja porzeczek w Polsce wyniosła w 2010 r. ponad 190 tys. ton.
ShutterStock
13 Zagęszczony sok jabłkowy – 1. miejsce na świecie. Może w produkcji jabłek ustępujemy kilku innym narodom, ale pod względem ilości wytworzonego soku zagęszczonego jesteśmy liderem.
ShutterStock
14 Żyto – 1. miejsce na świecie. Znaczenie żyta na świecie co prawda spada, ale w Polsce produkcja trzyma się mocno. Ze zbiorami ponad 3,2 mln ton żyta w 2010 r. byliśmy przed Niemcami i Rosją
Inne
15 Pszenżyto – 1. miejsce na świecie. Jak żyto to i pszenżyto, czyli roślina-hybryda żyta i pszenicy. Wyhodowana w Polsce w latach 80. XX w. odmiana pszenżyta Lasko jest obecnie najbardziej rozpowszechniona na świecie. Produkcja pszenżyta w Polsce w 2010 r. wyniosła ponad 4,1 mln ton i była ok. dwa razy większa niż w Niemczech i Francji.
Inne
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję