Global Food Security Index 2015: państwa o najwyższych żywnościowych standardach
Global Food Security Index uwzględnia 109 państw z całego świata. Został skonstruowany przez Economist Intelligence Unit. Jak pod względem jakości sektora żywnościowego na tle świata prezentuje się Polska?
Global Food Security Index uwzględnia 109 państw z całego świata. Został skonstruowany przez Economist Intelligence Unit. Jak pod względem jakości sektora żywnościowego na tle świata prezentuje się Polska?
1
„Bezpieczeństwo zaopatrzenia w żywność” zostało zdefiniowane jako stan, w którym ludzie mają stały dostęp do wystarczającej ilości pełnowartościowego pożywienia, które pokrywa ich dietetyczne zapotrzebowanie na zdrowe i aktywne życie.
Global Ford Security Index uwzględnia 3 kategorie:
1. Przystępność (społeczne zdolności nabywcze żywności, wrażliwość obywateli na cenowe szoki i obecność programów wspierających konsumentów na wypadek wystąpienia kryzysów żywnościowych)
2. Dostępność (uwzględnia zdolność kraju do zaopatrzenia w żywność, ryzyko zakłócenia dostaw oraz krajowe działania w zakresie zwiększenia krajowej produkcji rolnej)
3. Jakość i bezpieczeństwo (jakość żywności pod kątem zróżnicowania i zawartości substancji odżywczych oraz bezpieczeństwa żywności w przeciętnej diecie).
ShutterStock
2 Polska znalazła się na 28. pozycji zestawienia Global Food Security Index. Została także zakwalifikowana do grupy państw, które mają najlepszą sytuację żywnościową. Polska prezentuje się podobnie w każdej z 3 kategorii (zajęła w nich od 25. do 28. miejsca). Na maksymalnym poziomie zostały u nas ocenione m. in. bezpieczeństwo żywności oraz dostęp do finansowania dla rolników. Największą słabością kraju w badanym obszarze jest natomiast zdecydowanie zbyt niski poziom wydatków na badania i rozwój w rolnictwie. Na fot. bigos - tradycyjne danie pochodzące z Polski, ale tradycją przyrządzania dania z kapusty z mięsem i grzybami szczycą się również Litwa i Białoruś. Fot.flickr/UnorthodoxY
Inne
3 Australia znajduje się w ścisłej światowej czołówce indeksu Globarl Food Security w kategoriach „przystępność” i „jakość żywności” (kolejno 3. i 4. miejsce). Sytuacja kraju wygląda zdecydowanie gorzej pod względem podaży żywności (dopiero 14. pozycja w kategorii „dostępność”). Najmocniejszymi dziedzinami Australii w zakresie badanego obszaru są niski poziom ubóstwa, wysokość ceł na import produktów rolnych, bezpieczeństwo żywności i standardy w zakresie wartości odżywczych produktów spożywczych. Na fot. pracownik zbiera pórbki kukurydzy. Autor: Oliver Bunic.
Bloomberg / Oliver Bunic
4 Niemcy nie mogą narzekać na złą sytuację pod względem dostępności żywności w kraju (6. miejsce w zestawieniu). Tak dobrze nie jest jednak w zakresie zdolności nabywczych społeczeństwa, pod tym względem Niemcy zajmują relatywnie odległe 13. miejsce. Jeszcze niższą pozycję nasz zachodni sąsiad zajął pod względem jakości żywności (20. miejsce). Żywność w tym kraju wykazuje duże braki mikroelementów, żelaza oraz witaminy A. Na zdj. Curry Wurst Berlin. Fot. GillyBerlin
ShutterStock
5 Global Food Security Index plasuje Kanadę na 8. pozycję w zakresie dostępności do żywności w kraju, na 10. jeśli chodzi o przystępność oraz 14. pod względem jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych. Ograniczony dostęp do wysokowartościowego pożywienia byłby bardzo nietypowym zjawiskiem w kraju o powierzchni zbliżonej do USA, w którym żyje jedynie 35,5 mln osób (w USA prawie 320 mln). Odsetek stale niedożywionych osób w tym kraju wynosi ok. 5 proc.
Media
6 Zdecydowanie najmocniejszym aspektem sytuacji Szwajcarii w zakresie żywienia jest dostępność produktów spożywczych. Ma to związek między innymi z wysokim poziomem infrastruktury rolnej i drogowej. Pod tym względem kraj zajmuje 4. pozycję na świecie. Na najniższym poziomie stoi natomiast jakość żywności, pod względem której kraj znajduje się na 24. miejscu. Szwajcaria wypada przeciętnie pod względem dostępności mikroelementów i żelaza a także jakości białek w pożywieniu. Na zdj. stado świn. Autor: Daniel Acker, Kategoria: "Świat pracuje 2012"
Bloomberg / Daniel Acker
7 Pozycje Holandii w poszczególnych kategoriach to: „dostępność” (5.), „jakość i bezpieczeństwo” (5.) oraz „przystępność” (9.). Za najsilniejsze aspekty badanego obszaru w tym kraju zostały uznane: niski odsetek osób żyjących poniżej granicy ubóstwa, dostępność programów niwelujących negatywne efekty cenowych szoków, dostęp do finansowania dla rolników oraz standardy pod względem wartości odżywczej produktów spożywczych.
ShutterStock
8 Austria jest światowym wiceliderem pod względem zaopatrzenia kraju w żywność. Kraj został bardzo wysoko oceniony przede wszystkim pod względem poziomu infrastruktury rolnej oraz transportowej (służącej do przemieszczania pożywienia). Jednak pod względem jakości żywności ten górzysty, zamożny kraj zajmuje relatywnie niską 18. pozycję. Jedną ze słabości Austrii w badanym obszarze jest niski poziom inwestycji w badania i rozwój sektora rolnego.
Bloomberg / Paulo Fridman
9 Irlandia zajmuje w zestawieniu Global Ford Security 3. pozycję pod względem dostępności żywności, 6. pod względem przystępności oraz 5. pod względem jakości i bezpieczeństwa spożywanych produktów. Najsłabszymi dziedzinami związanymi z problematyką żywnościową eksperci uznali m. in. płynność produkcji rolnej oraz dywersyfikację diety. Na zdj. ekologiczna żywność
ShutterStock
10 Na wysoką pozycję w rankingu Singapuru wpływa głównie przystępność pożywienia dla obywateli. Pod tym względem kraj nie ma sobie równych na świecie (otrzymał maksymalne 100 pkt. w kategorii). Zdecydowanie gorzej jest pod względem jakości żywności (13. pozycja) i dostępności (11. miejsce). Twórcy raportu ocenili Singapur najwyżej pod względem odsetka populacji znajdującego się poniżej progu ubóstwa, infrastruktury rolniczej oraz dostępności finansowania branży rolnej.
Bloomberg / Chip Chipman
11 Wyniki badania mogą wydawać się zaskakujące. USA uchodzi bowiem w powszechnym przekonaniu za kraj, którego dietetyczną podstawę stanowią fast-foody i który zmaga się z jednym z najwyższych na świecie odsetkiem otyłych obywateli. To jednak raczej wynik preferencji, a nie efekt dostępności lub jej braku do wartościowego pożywienia. USA zajmują miejsce w pierwszej trójce rankingu we wszystkich trzech kategoriach: są liderem w zakresie „dostępności” („availability”, 87 pkt. wskaźnika w skali 0-100), wiceliderem od względem „przystępności” („affordability”, 92,1 pkt.) oraz 3. krajem pod względem „jakości żywności”(86,4 pkt.).
Bloomberg
12 Jeśli zainteresowała Cię galeria państw z najlepszą sytuacją żywnościową, zobacz również kraje o najwyższych kosztach życia na świecie.
Media
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję