Kim są fleksitarianie?
Fleksitarianie jedzą głównie produkty roślinne, ale w ich diecie (sporadycznie) występuje też mięso.
Jaki jest cel fleksitarianizmu? Praktykującym tę dietę chodzi głównie o utrzymanie zdrowego stylu życia i ochronę środowiska (fleksitarianie uważają, że ograniczając spożycie mięsa, zmniejszają negatywny wpływ jego produkcji).
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Kim są fleksitarianie? Ich dieta może "ocalić planetę"
Gdzie fleksitarianizm jest popularny?
Jak podaje Statista, najwięcej fleksitarian jest w Grecji (26 proc.), Hiszpanii i Niemczech (19 proc.). Fleksitarianizm jest również stosunkowo powszechny w Holandii (17 proc.), Austrii (13 proc.) oraz Szwecji (13 proc.)
W Polsce fleksitarianizm jest mniej popularny, tylko 7 proc. respondentów w naszym kraju identyfikuje się z tym stylem odżywiania. Jeszcze mniej fleksitarian jest w Czechach (5 proc.).
*Badanie przeprowadzono wśród 1000-6000 osób (w wieku 18-64 lata) w każdym kraju. W okresie od kwietnia 2022 r. do marca 2023 r.