Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych właśnie przez Fundację Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA), spożycie soków i napojów owocowych maleje w Niemczech od kilku lat. Statystyczny Niemiec wypił ich w 2009 r. 37 litrów, w roku 2005 - 40,0 litrów, a w roku 2000 - 40,6 litra.

Niemcy - to 26 proc. całkowitego unijnego rynku soków i nektarów, wynoszącego 2,7 mld litrów (kolejne miejsca zajmują: Francja, Wielka Brytania, Hiszpania oraz Włochy). Najchętniej spożywanymi przez Niemców sokami są od lat niezmiennie sok jabłkowy oraz pomarańczowy. W 2011 ich konsumpcja na 1 osobę wyniosła odpowiednio 8,0 i 8,2 litra. Trzecie miejsce zajęły nektary i soki z owoców cytrusowych - 5,7 litra/osobę.

Polacy preferują smak pomarańczowy (ok. 25 proc. sprzedaży soków), smaki warzywne, w tym marchwiowy (21 proc.), smak jabłkowy (14 proc.), mieszanki smakowe (12,3 proc.) oraz grejpfrutowy (10,3 proc.). Według Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS), rynek soków i nektarów w Polsce w 2011 r. szacuje się na 723 mln litrów. W stosunku do 2010 r. spożycie spadło o 10,8 proc.