Polskie mleko, jabłka i mięso podbijają świat - zachwalali uczestnicy Polskiego Kongresu Rolnictwa 2014 w Warszawie.

- Już nie tylko wódka kojarzona jest z Polską - przyznaje Andrzej Szumowski, prezes Stowarzyszenia Polska Wódka.
- Jesteśmy liderem w eksporcie jabłek i koncentratu jabłkowego, zalewamy dosłownie i w przenośni produktami mlecznymi Europę, a nawet Azję. Jesteśmy szóstym producentem serów dojrzewających na świecie - wymieniał Szumowski.

>>> Polska żywność wróci na Wschód. Ukraina zniesie embargo na wieprzowinę, powalczymy o wołowinę

Waldemar Broś z Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich podkreśla, że w ostatnich 10 latach po wejściu do UE polski eksport produktów mlecznych wzrósł czteroipółkrotnie. Ważne jest także to, że nie eksportujemy już jak kiedyś głównie mleka w proszku, ale dominującymi produktami są sery dojrzewające, również masło i napoje fermentowane.

Reklama

Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego dodaje, że Polska w ostatnich latach była potęgą eksportową mięsa wieprzowego. Ten rynek stracił po wykryciu w naszym kraju przypadków afrykańskiego pomoru świń u dwóch padłych dzików i wprowadzeniu zakazu importu na polską wieprzowinę przez niektóre kraje.

-Jesteśmy liderami w Europie w eksporcie mięsa wieprzowego zwłaszcza do krajów trzecich. Naszym hitem eksportowym przez ostatnie dwa lata były rynki azjatyckie, w tym Chiny, Korea, Japonia i Wietnam. Niestety dzisiaj te rynki są na na jakiś czas utracone. Mam nadzieję, że wkrótce je odzyskamy - mówił Różański.

W Polskim Kongresie Rolnictwa wzięli udział przedstawiciele organizacji branżowych, przedsiębiorcy z sektora rolno-spożywczego, a także producenci i eksporterzy polskiej żywności. O rolnictwie - jego możliwościach rozwoju i aktualnych problemach, dyskutowali także przedstawiciele instytutów naukowych, samorządów oraz instytucji rządowych.

>>> Czytaj więcej o polskim rolnictwie.Co można przemycać do Rosji? Na przykład szpik wieprzowy. Rosjanie oburzeni